Kipróbálható az Androidra szánt Opera böngésző

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 10. 08:59

Az eddig csak Windows Mobile és Symian S60-as platformokon futó Opera böngésző most béta változatban Android alapú telefonokon is kipróbálható.

Az Opera Mobile 10.1 béta már nincs kötve az eddig egyedüli Opera szoftverként Androidra elérhető Opera Mini korlátaihoz. A gyakorlatilag a PC-kre szánt verzió tudását mobilra telepítő szoftverben azonban megtalálható az Opera Turbo üzemmód, ami a Mini változat kisebb adatmennyiséget igénylő képességét jeleníti meg a nagytestvérben. Természetesen az otthoni gép és a telefon közti könyvjelző-szinkronizálás sem jelent problémát az Opera Link segítségével, élhetünk a geolokációs képességekkel is, és a „Pinch to Zoom” funkcióval nem csak lépésekben, de folyamatosan is ráközelíthetünk a kívánt tartalmakra.

A nagy kérdés a hardveres gyorsítás, melynek sikere a béta verziók alapján még aligha ítélhető meg. Egészen pontosan az oldalak megjelenítéséről, a zoomolás gördülékenységéről, az oldalgörgetésről van szó. Ez korántsem apróság, hiszen alapvetően befolyásolja a felhasználói élményt, és így a szoftver sikerét is. Az Opera Mobile 10.1 béta 18 nyelven, melyek között a magyar sajnos nem található meg, próbálható ki az Android piactéren keresztül, vagy ha mobilunkkal meglátogatjuk az m.opera.com címet.