Játékfejlesztők a közösségi játékok jövőjéről

Vértes Judit, 2011. január 30. 09:10

A héten San Franciscóban rendezték meg Közösségi Alkalmazásokról szóló (Inside Social Apps)  konferenciát, ahol a közösségi játékok jövőjéről három nagynevű fejlesztőcég beszélgetett: a Zynga, a Crowdstar és a Playdom.

A közösségi játékok szakértői az új mobil játékfejlesztőknek azt tanácsolják, hogy először az Android platformon próbálkozzanak, mivel oda könnyebb bejutni. Ahhoz, hogy a játékkészítők bejussanak az ázsiai piacra, lehet, hogy meg kellene tanulniuk valamelyik Nokia operációs rendszer nyelvét.

A Playdom társalapítója, Rick Thompson, a Facebook szerepét elemezte, amely meghatározó ezen a területen, és persze ezt kellően ki is használja: a közösségi oldal kreditrendszerét használó játékfejlesztők bevételének 30%-a a Facbook-é. A Zynga cég megkísérelte a kiugrást, tavaly nyáron saját rendszerét használva a FarmVille-jel együtt otthagyta a Facebookot, ám utóbb belátta, hogy szél ellen nem lehet, és 5 éves megállapodást írt alá a közösségi oldalak jelenlegi egyeduralkodójával.

A játékfejlesztők azonban továbbra is keresik a lehetőségeket, az alternatív platformokat, ahol kevésbé előnytelen feltételekkel indulhatnak.