A Microsoft az informatikai szektorra készíti fel a nőket

forrás: Prím Online, 2013. november 29. 09:40

A Microsoft Magyarország DigiGirlz néven rendezvénysorozatot indított, melyen középiskolás és egyetemista diáklányok gyűltek össze azért, hogy megismerjék azokat a lehetőségeket és karrier utakat, amelyeket a technológiai szektor rejthet a számukra, egyúttal pedig betekintést kapjanak a legfejlettebb technológiák világába. A hazai rendezvény egyike annak a 18 DigiGirlz programnak, amelyeket a Microsoft közreműködésével rendeznek meg Közép-Kelet Európa különböző országaiban azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az IT-szektornak több női munkaerőre van szüksége.

Az IT-szektor mind nemzetközi szinten, mind hazánkban nagyon kevés nőt foglalkoztat arányaiban. Míg 1000 felsőfokú végzettségű férfiből 95 szerezte diplomáját informatikai területen, addig  1000 nőből csupán alig több mint negyedannyi, 29[1]. A becslések szerint, ha annyi nő vállalna a digitális szektorban munkát, mint amennyi férfi, akkor Európa GDP-je 9 milliárd euróval növekedne[2].

"Mind a mai napig élnek azok a nemi előítéletek, amelyek sajnos sok tehetséges fiatal nőt tartanak vissza attól, hogy felfedezzék a technológiai szektor számukra is sok izgalmat rejtő karrierútjait," mondta el Berzsenyi Márta, a Microsoft Magyarország HR-menedzsere. "A DigiGirlz kezdeményezés azért született meg, hogy felhívja a tanulók figyelmét a technológia világában rájuk váró lehetőségekre. Mi az esélyt és az eszközt adjuk, melyek révén mindenki megvalósíthatja saját elképzeléseit.”

A Microsoft Magyarországnál tartott DigiGirlz eseménysorozat a Nők a Tudományban Egyesülettel közreműködésben jött létre. Mind az egyetemisták, mind a középiskolások 3-3 napon keresztül nyerhettek betekintést a világ egyik legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató vállalatának a működésébe, a rájuk váró karrierlehetőségekre, illetve a számukra is érdekes technológiai megoldásokba. Emellett pedig természetesen szabadon beszélgethettek a cégnél különböző pozíciókban dolgozó hölgyekkel, akik megosztották velük a karrierjükkel kapcsolatos személyes tapasztalataikat.

A DigiGirlz egyik fontos eleme a Mentoring program, melyben pályázat útján vehetnek részt azok a fiatalok, akik az eseménysorozaton megjelentek. A Microsoft munkatársai önkéntesen vállalnak mentor szerepet, támogatást nyújtva a mentoráltak részére.

A DigiGirlz, amely a Microsoft YouthSpark programjának része, a fiatal lányokat készíti fel a gazdasági környezet kihívásaira. „A DigiGirlz segítségével egy ígéretes utazás indult el, ami a fiatal lányokat segíti a pályaválasztással kapcsolatos döntésükben. Ennek fontos része az önismeret, a pályamodellek és példák bemutatása, valamint a lehetőség, hogy kipróbálják magukat. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy segítsük a fiatalokat a munkakeresés folyamatában, a legtehetségesebbek látókörét pedig kiszélesítsük annak érdekében, hogy a bennük rejlő potenciált az ország versenyképességét is javítva teljes mértékben kiaknázhassák." – tette hozzá Berzsenyi Márta. 

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50