A News Corporation-é a Chris-Craft

MTI Sajtóadatbank, 2000. augusztus 16. 09:27
Részben készpénzes, részben részvényes tranzakció keretében 5,35 milliárd dollárért szerzi meg a Murdoch-féle News Corporation a Chris-Craft Industries Inc.-et és annak tíz tv-állomását.
Az ügylettel kérdésessé válik a UPN televízió-hálózat jövője is, hiszen ebben a Chris-Craft eddig fele részben tulajdonos volt. A News Corp. azután nyerte el a Chris-Craft "kezét" miután a rivális Viacom Inc - a CBS tulajdonosa - pénteken bejelentette, hogy befejezte a Chris-Craft tv-állomásainak megvételéről folytatott tárgyalásokat.

Az ügyletben a News Corp. 2,13 milliárd dollárt fizet készpénzben, 3,22 milliárdot pedig részvényben a Chris-Craftnak, illetve cégeinek, a GHC Communicationsnek és a United Televisionnek. A tranzakció a Chris-Craft egy részvényét 85 dollárra értékeli.

(A New York-i tőzsdén a hír nyomán 27 százalékkal, 79 dollárra emelkedtek a Chris-Craft részvényei).

A News Corp. újságokat, magazinokat, hollywoodi mozi- és tv programstúdiókat tömörít. Az ügylet megkötése nyomán bejelentette, hogy 23 tv-állomásának egy részétől valószínűleg meg kell válnia az amerikai piacszabályozó törvények értelmében. A vállalkozás televíziós ága már eddig is az amerikai tv-nézők 35 százalékához jutott el - hivatalosan ennyit engedélyez a szövetségi szabályozás - s a mostani felvásárlással ez az arány tovább növekedne. A szabályozó hatóságok jóváhagyásában bízva a News Corp. és a Chris-Craft úgy reméli, hogy az ügylet 2001 júniusáig lebonyolódhat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14