Erős jelszavakkal tartsuk biztonságban online fiókjainkat

Czipperer Dia, 2014. augusztus 17. 12:23

Minél több adatot teszünk online elérhetővé, annál nagyobb veszélybe sodorjuk magunkat. Számos bizalmas adatot szerezhetnek meg róluk, és akár személyiséglopás áldozataivá is válhatunk. Fontos és alapvető, hogy gondosan válasszuk meg fiókjainkhoz tartozó jelszavainkat.

Sokféle tevékenységre használjuk manapság az internetet: bankolunk, vásárolunk, információt keresünk és kapcsolatokat építünk a világhálón. Az utóbbi években hatalmas növekedésen mentek keresztül a közösségi weboldalak, a Facebook, a Twitter és a többiek, amelyeken egyaránt megosztjuk személyes adatainkat, kedvenc zenéinket és fotóinkat. 

 

Sajnos azonban minél több személyes adatot teszünk online elérhetővé, annál inkább kitesszük magunkat a személyiséglopás veszélyének, amelynek során a csalók bizalmas személyes adatokat szereznek meg, majd ezek birtokában az áldozat nevében vásárolnak termékeket és szolgáltatásokat a neten. Például bankszámlát nyitnak, hitelkártyát rendelnek, jogosítványt vagy útlevelet váltanak ki vagy egyszerűen csak pénzt lopnak az áldozat bankszámlájáról.

 

 

Mivel az online felhasználói fiókokat és az értékes személyes adatokat jelszavak védik, ezek megfelelő kialakítására és tárolására gondosan ügyelnünk kell. Jó jelszóválasztással jelentősen csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy kiberbűncselekmény áldozatává váljunk. Az alábbi útmutató segítségével erős jelszavakat hozhatunk létre online fiókjainkhoz.

 

Így válasszunk biztonságos jelszavakat

 

·         Jelszavaink legyenek megjegyezhetők, így nem szükséges leírnunk vagy egy számítógépes fájlban tárolnunk őket (ne felejtsük el, hogy ezt a fájlt kiberbűnözők ellophatják).

 

·         A jelszavakban legyenek vegyesen kis- és nagybetűk, számok, valamint nem alfanumerikus karakterek (például írásjelek).

 

·         Kerüljük a jelszavak újrafelhasználását, vagyis ne alkalmazzunk 'jelszó1', 'jelszó2', 'jelszó3' stb. változatokat különböző online fiókjainknál.

 

·         Ha lehetséges használjunk „jelkifejezést” egyetlen szó helyett.

 

·         Ugyanazt a jelszót ne használjuk különböző fiókoknál. Ha egy kiberbűnöző megfejti a jelszót az egyik fióknál, hozzáférhet vele az összes többihez.

 

Így tarthatjuk biztonságban jelszavainkat

 

·         Ne használjunk nyilvánvaló jelszavakat, amelyek könnyen kitalálhatók, mint például a házastársunk, gyerekünk vagy házi kedvencünk neve, autónk rendszáma, irányítószámunk stb.

 

·         Ne osszuk meg a jelszavunkat senkivel. Ha egy cég kapcsolatba lép velünk telefonon, és a jelszavunkat kéri, ne adjunk meg neki semmilyen személyes információt. Nem tudhatjuk ugyanis, hogy ki van a vonal másik végén.

 

·         Ha egy online áruház vagy bármely webhely e-mailes megerősítést küld, benne egy új jelszóval, jelentkezzünk be újra, és azonnal változtassuk meg a jelszavunkat.

 

·         Ellenőrizzük, hogy internetbiztonsági szoftverünk blokkolja-e a kiberbűnözők jelszavaink ellopására irányuló próbálkozásait.

 

·         Ha nem tudunk megjegyezni sok bonyolult jelszót, vegyük fontolóra egy jelszókezelő program – például a Kaspersky Password Manager – telepítését, amely biztonságosan eltárolja összes jelszavunkat, nekünk csupán egyetlen mester jelszót kell megjegyeznünk.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05