Hamarosan jövőbe láthatnak az energiakereskedők

209 millió forintból készül az energiapiac előrejelző alkalmazása

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 30. 11:21

Az Új Széchenyi Terv keretében 209 millió forintból valósul meg az a kutatás-fejlesztési projekt, melynek köszönhetően egy, az energiakereskedelmet előrejelzésekkel, elemzésekkel támogató alkalmazáscsomag jön létre. A nemzetközi szinten is újdonságnak számító megoldást a Magyar Kormány támogatásával, a piaci szereplőkkel együttműködve az IP Systems fejleszti.

Az energetikai piac szereplői számára kritikus, hogy a múltbéli adatokból nagy valószínűséggel meg tudják jósolni a piac várható változásait. „Az energiakereskedők más és más információkkal rendelkeznek a piacról, illetve saját fogyasztóikról, ugyanakkor mindenki számára kiemelten fontos, hogy egy alkalmas modell segítségével előre tudja jelezni a piaci folyamatokat” – mondta Hock Tamás, az IP Systems ügyvezető igazgatója.


A szoftverkínálatot megvizsgálva eddig csak egy-egy problémára fókuszáló alkalmazások léteztek, melyek egyrészt elszigetelten működtek, másrészt nem bizonyultak elegendően hatékonynak. Az IP Systems által kidolgozott matematikai modellek és az azokat használó alkalmazás ugyanakkor egyedülállónak tekinthető nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban egyaránt. A kutatás-fejlesztési projekt keretében egy, a közép-kelet-európai energiapiacot átfogóan elemző, a kereskedelmi folyamatokat optimalizáló alkalmazáscsomag készül el.


„Megoldásunk egységes és az összefüggéseket is kezelő rendszerbe ágyazza az energiakereskedői feladatokat. A kísérleti prototípus hatékonyan támogatja a rövid és hosszú távú portfóliókezelési folyamatokat a beszerzési és az értékesítési oldal egyidejű figyelembevételével. Összességében egy teljesen új, az energiakereskedés analízisének teljes vertikumát felölelő, moduláris alkalmazás jön létre, ahol az egyes modulok önmagukban is használhatók” – mondta Hock Tamás.


A kutatás-fejlesztési projekt 2014. március 5-én kezdődött és 2015. szeptember 5-én zárul. A fejlesztést a résztvevők a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól származó és saját erővel kiegészített finanszírozás keretében valósítják meg. A végterméket az energetikai szereplők lokális telepítésű licenc megvásárlásával vagy felhő alapú (SaaS) alkalmazásként is igénybe vehetik.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Az ABB Santa Palomba-i gyártóüzeme évi 675 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását

Az ABB áram-védőkapcsolók (AVK/FI-relék) és árammérők olaszországi, Santa Palomba-i gyártóüzeme évente 675 tonnával csökkenti CO2-kibocsátását. A meglévő megújuló energiaforrások mellett egy új fotovoltaikus rendszer biztosítja a telephely energiaellátásának negyedét. 

2024. április 30. 13:02

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14