Internetet anyák napjára?

forrás: Prím Online, 2015. május 2. 11:27

Az internethasználat és az egyre könnyebben használható eszközök segítik a generációk közötti kapcsolattartást.

Dr. Kovács Tamás nőgyógyászként dolgozik Brüsszelben. Ugyan rendszeresen jár haza, hiszen családja és baráti köre sok szállal köti Magyarországhoz, fontos számára a napi kapcsolattartás. Édesanyjával szinte naponta beszélnek, természetesen Skype-ot használnak. 

 

- Sokat utazom a rendelőm, a brüsszeli otthonom és a magyar lakásom között, ezért egy olyan eszközre volt szükségem, amit rugalmasan tudok használni. Néhány héttel ezelőtt döntöttem a Toshiba Radius 11 átalakítható notebookja mellett, így az irodában munkára, és otthon szórakozásra egyaránt alkalmas. Bármikor beszélgethetek édesanyámmal, de azért igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy anyák napján ne csak egy virtuális virágcsokrot tudjak átnyújtani neki.

 

A 21. században már nemcsak a fiatal generáció, de az idősek számára is nyitva áll az internet és a modern kommunikációs eszközök használatának lehetősége. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást a szülők, nagyszülők és gyermekek között. Az internet, a közösségi média használata az Egyesült Államokban éppen ezért egyre terjed az idősek körében, és a trend kezd beszivárogni Európába is. Az USA-ban az idősek csaknem harmada (31%) regisztrált a Facebookra, és egyre népszerűbbek körükben a videóhívások is.

 

- Annak ellenére, hogy a szüleim korosztálya nem a digitális világban nőtt fel, meglepően könnyen megtanulta az eszközök használatát. Nagy élvezettel hív fel minden nap. Nagyon fontos számomra, hogy gyakran lássuk egymást – akár a technika segítségével is – tette hozzá Kovács Tamás.

 

Mindez nem meglepő fordulat. A nagy képernyő és az egyre könnyebben kezelhető felület mára bárki számára elérhetővé teszi az internet nyújtotta előnyöket – például az ingyenes kommunikációét vagy a gyermekek, unokák látványának örömét utazás nélkül. A mintegy félmillió nyolcvan évesnél idősebb állampolgár többsége egyedül él Magyarországon. Számukra a kapcsolattartás a szeretteikkel meghatározó jelentőségű lehet. Egy amerikai, a Health and Retirement Survey adataira építő tanulmány szerint az online kapcsolattartásnak meghatározó szerepe lehet az időskori depresszió megelőzésében. Azok körében ugyanis, akik rendszeresen interneteznek, harmadával kisebb a depresszióban szenvedők aránya.

 

A magyarországi kutatások nemcsak azt támasztják alá, hogy hazánkban is egyre növekszik az internethasználó idősek aránya, de azt is, hogy a fiatalabbak több mint fele kifejezetten hasznosnak tartaná, ha idősebb rokonai rendszeresen használnák az internetet. Sőt, szívesen segítenének is ebben: a megkérdezettek 68 százaléka szerint képesek lennének megtanítani infokommunikációs eszközök használatára a szülőket, nagyszülőket – ami a kapcsolat felvételének új kezdete is lehet.

 

Amikor idősebb rokonaink számára választjuk ki a legmegfelelőbb kommunikációs eszközt, a nagyméretű kijelző és a könnyű kezelhetőség meghatározó szempont lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50