A TSMC megelőzte az Intelt

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. szeptember 25. 18:55
A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company már több szilíciumlemezt állít elő (ezekből készülnek a chipek), mint az Intel, és ezzel vezetővé vált a félvezetőgyártás terén.
Shang yi Chiang, a kutatási és fejlesztési részleg alelnöke elmondta, hogy a cég "öntödeként" funkcionál a gyárral nem rendelkező vállalatoknak. A TSMC 12 üzemmel rendelkezik, melyekben négy különböző típusú gyártástechnológiát alkalmaznak, a piaci igényeknek megfelelően. Az előállított chipek lehetnek központi processzorok, nagy teljesítményű DSP-k, vagy kis fogyasztású eszközök is.

"A TSMC a világ egyetlen olyan vállalata, amely ilyen széles technológiai választékkal rendelkezik" - állítja Chiang. Ebben az évben a cég 3,4 millió nyolccolos lemezt állít elő, a 12 colos termékeket pedig jövő tavasszal kezdik gyártani a Hsinchu tudományos parkban. A TSMC 40 százalékkal növekszik egy év alatt. A világon idén 57 millió nyolccolos lemezt készítenek, jövőre pedig valószínűleg 63 millió darabot.

Jelenleg a TSMC, a Toshiba, az Intel és a Hyundai tartozik a félvezetőgyártók élvonalába hétszázalékos piaci részesedéssel. Jelenleg a NEC megelőzi őket a maga nyolc százalékával, de a TSMC jövőre utoléri a NEC-et. A további sorrend: Hitachi 6%; ST Micro, Samsung, UMC, Motorola 5%; Texas Instruments 4 %; többiek: 34%.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36