Vége a titkos adatgyűjtésnek: legalábbis a jogszabály szerint

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 1. 14:31

Az amerikai szenátusnak nem sikerült vasárnap késő éjszakába nyúló ülésén meghosszabbítania annak a törvénynek a hatályát, amely engedélyezte volna a hírszerző szolgálatoknak, hogy tömegesen és válogatás nélkül gyűjtsék az amerikaiak telefonhívásaira vonatkozó metaadatokat június elseje után is.

Washingtonban a szenátus vasárnap este kezdte meg a vitát a metaadatok gyűjtésére vonatkozó törvény hatályának meghosszabbításáról, de az elnöki ambíciókat tápláló Rand Paul republikánus szenátor kifogásai miatt nem szavaztak róla.

A telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául is használt úgynevezett Patriot-törvény érintett cikkének hatálya helyi idő szerint június 1-jén nulla órakor - közép-európai idő szerint hat órakor - lejárt, így az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) véget kell vetnie a terroristagyanús személyek kiszűrését célzó tömeges metaadatgyűjtésnek.

 



A képviselőház múlt szerdán 338-88 arányban szavazott meg egy törvénytervezetet, amely megtiltaná az NSA-nek a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok tömeges és válogatás nélküli gyűjtését. Ehelyett bevezetnék azt a gyakorlatot, hogy az NSA minden konkrét ügyben bírósági felhatalmazással kérje ki a telefontársaságoktól az egyes beszélgetésekre vonatkozó metaadatokat. Az illetékes bírói testület ezekben az ügyekben a külföldi hírszerzést felügyelő titkos szövetségi bíróság (FISC).

A jogszabály - amelyet Barack Obama elnök kész lenne aláírni - egyúttal megengedné a megfigyelt informatikai és telekommunikációs cégeknek, hogy a korábbiaknál többet tárjanak fel abból, milyen mértékben vonta be őket az NSA az adatgyűjtésbe, a FISC-et pedig arra kötelezné, hogy nagyobb arányban tegye hozzáférhetővé ítéleteit és állásfoglalásait.

A szenátusban pénteken két szavazást is tartottak a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok gyűjtését szabályozó új javaslatokról, de egyik esetben sem érték el a jóváhagyáshoz szükséges 60 voksot. Rand Paul a vasárnap este közölte, hogy az új jogszabályt meg fogja szavazni a szenátus, de ő módosító indítványokat fog benyújtani a képviselőházban már elfogadott törvénytervezethez.

Az új jogszabály elfogadásáig néhány napot várni kell, de az NSA addig sem végezhet válogatás nélküli adatgyűjtést, ami szakértők szerint veszélybe sodorhatja az amerikaiak biztonságát.

Az NSA tömeges adatgyűjtési gyakorlatot tavalyelőtt fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa, Edward Snowden, aki a kiszivárogatás után Moszkvába szökött. Egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság ráadásul nemrég arra a megállapításra jutott, hogy a kormányzat álláspontjával szemben a Patriot-törvényt nem hatalmazza fel a jelhírszerzésre szakosodott ügynökséget a metaadatgyűjtésre, ezért szükség van annak kongresszusi pontosítására.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

100 éves a kismegszakító, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB) már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

2024. május 6. 16:29

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Érettségi-para szülőként? HR szakértői tippek következnek!

Elindult a 2024-es érettségi szezon: országszerte 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700 középiskolás érettségizik. Ez az időszak legalább olyan megterhelő és kihívásokkal teli a szülők számára, mint a diákoknak, hiszen a gyermekük jövőjéről van szó, és az érettségin nyújtott teljesítményen sok múlhat. Rengeteg a kérdés: felveszik a gyermeküket a kívánt szakra? Mi lesz, ha nem nyer felvételt, vagy meggondolja magát időközben és egy másik irányba szeretne menni? Egyáltalán mi történik, ha mégsem úgy alakul minden, ahogyan azt a gyermek és a szülő eltervezte? Most ezekre az eshetőségekre hívja fel a figyelmet és ad néhány szakértői tippet a Mind-Diák Szövetkezet vezetője, Göbl Róbert.

2024. május 6. 13:14

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Mitől lesz okos a jövő hálózata

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben, 2030-ra pedig a digitalizáció és az energiaellátás zöldülése a legmarkánsabban megmutatkozó igény - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport felkészülve a jövő kihívásaira, az elkövetkező években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon és folyamatosan keresi és alkalmazza azokat a megújuló energia használatát segítő innovatív eszközöket, amelyek a hálózat stabilitását és rugalmasságát szolgálják.

2024. május 6. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55