Több ezer notebook és több száz tablet talál gazdára Nyíregyházán

Indul a Digitális Magyarország térítésmentes eszközosztási pályázata

forrás: Prím Online, 2015. november 16. 15:29

„A szupergyors internet, a notebookok és a táblagépek biztosítása nem cél, hanem eszköz, a Digitális Magyarország nem a gépekről, hanem az emberekről szól” – jelentette ki Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán, a helyi Digitális Magyarország Programiroda ünnepélyes megnyitóján. Az eseményen Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ismertette a november 16-án megnyíló lakossági eszközosztási pályázatot, amelynek keretében 5000 notebookot és 1000 tabletet igényelhetnek térítésmentesen a megyeszékhelyen és a járásban élők.

Solymár Károly Balázs hangsúlyozta: „A Digitális Magyarország program eszköztámogatásának a célja az életminőség javítása. Az átfogó kormányzati projekt lényege, hogy az emberek tudjanak bánni a számítógéppel, gyorsabban találjanak munkahelyet, kényelmesebben, akár otthonról intézhessék hivatali ügyeiket, könnyebben tartsák a kapcsolatot családtagjaikkal és barátaikkal határon innen és túl.”

A nyíregyházi alprogramban a kormány 1,7 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a megyeszékhelyen és a járásban megvalósított komplex fejlesztésekre. Ennek egyik fontos lépése a lakossági eszközosztási pályázat, amelyről Kovács Ferenc polgármester elmondta: az infokommunikációs eszközökre 2015. november 16-ától december 30-áig lehet pályázni egy webes felületen (www.emagyarorszag.hu/nyiregyhaza), személyesen a programirodában vagy az eMagyarország Pontokon. A polgármester szerint az elbírálás során előnyt élveznek azok az állampolgárok, akiknek egy tablet vagy egy notebook beszerzése önerőből különösen nagy erőfeszítést okozhat, így a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a nyilvántartott álláskeresők, vagy az aktív időskorúak. A digitális írástudás ösztönzésére a pályázat feltételként írja elő, hogy a nyertesek részt vesznek egy gyakorlati informatikai tudást nyújtó alapképzésben.

A Digitális Magyarország program eddig soha nem látott mértékű fejlesztéseket céloz meg 2020-ig a hazai digitális gazdaság, a szupergyors internet, az e-ügyintézés és a digitális készségek területén. A lakossági eszközosztási pályázat mellett Nyíregyházán és a környező településeken eddig 13 iskolát szereltek fel olyan eszközökkel, amelyek megkönnyítik a tanulók tömeges rácsatlakozását az internetre. Megnyílt két új, egységes felszereléssel ellátott kormányablak, a Nyíregyházi Főiskolát pedig teljes WIFI-lefedettséggel látták el. A helyi vállalkozások a Széchenyi 2020 program augusztus végén indult pályázataiból informatikai korszerűsítéseket támogató uniós forrásokhoz juthatnak (GINOP 3.2.1.), és fokozatosan bevezetik az intelligens városi szolgáltatásokat is (városkártya, kültéri információs pultok és padok, kamerarendszer, Smart City portál). A Magyar Telekom költségén az év végéig Nyíregyháza minden háztartása számára elérhetővé válik a 30 Mbit/s sebességű, „szupergyors” internet.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55