Technikai megoldások az egyre okosabb városokért

forrás: Prím Online, 2015. november 22. 14:45

Egyre több olyan technikai, műszaki megoldás létezik, amelynek alkalmazásával gyorsabbá, könnyebbé és kényelmesebbé válhat az élet. Mobiltelefonra letölthető applikációk, melyek megkönnyítik a városban lakók életét - ilyen például a megállókban alkalmazott hangos utastájékoztatás is.

Kocsis János Balázs szociológus, városkutató szerint egyfajta nyitottságra van szükség a szereplők részéről, hogy ezek a technikai, technológiai megoldások működjenek. Az adatok mellett szükséges egy platform is, ahol az adatok kicserélődnek – tette hozzá a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Két szintet lehet elkülöníteni: a városok, települések szintjén a cégek közötti együttműködést, valamint a lakosság szintjén az információkhoz jutást – mondta.

 

„Léteznek már ezek az eszközök, de nem mindig sikerül megtölteni őket olyan tartalommal, amilyenre a lakóknak valóban szüksége van” - fejtette ki. A keletkező adatokat kell láthatóvá és mindenkinek elérhetővé tenni – jegyezte meg. Kocsis János Balázs a műsorban kiemelte annak fontosságát, hogy az információs felületek összeköttetésben álljanak a különféle szolgáltatásokkal. Az eszközök karbantartása is fontos kérdés a működtető önkormányzatok által – fűzte hozzá.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által indított felmérés szerint a magyarok több mint hatvan százaléka találja hasznosnak azokat a fejlesztéseket, amelyek révén egyre okosabb lesz egy város.

Lados Mihály, az MTA Közgazdaság és Regionális Tudományos Kutatóközpontjának osztályvezetője szerint a városok már a 90-es évektől használják az infokommunikációt, a 2000-es évektől pedig az már városműködtetési eszközként funkcionál.

Vannak kísérleti fázisban lévő projektek és olyanok is, ahol ez már jó ideje működőképes, mint például Debrecen, Miskolc, Tatabánya, Budapest, Veszprém, Szolnok és Győr – mondta el a szakember. Megjegyezte, hogy komplex rendszerekről beszélhetünk, amelyben a szolgáltatás a városlakók kényelmét segíti, de fontos szerep jut a fenntarthatóságnak és a döntéshozásnak is.

Forrás: Napközben / Kossuth Rádió / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38