Azonosítják a kiberbűnözőket a Xerox kutatói

forrás: Prím Online, 2016. január 26. 10:14

A Xerox kutatóvállalata, a PARC olyan védelmi számítástechnikai IT megoldás kiépítésén dolgozik, amely képes beazonosítani és megállítani a számítógépekkel, illetve számítógépes rendszerek segítségével elkövetett, napjainkban is állandó fenyegetettséget jelentő kibertámadásokat.

A PARC kutatói ezt a munkát az új technológiák kifejlesztésével foglalkozó Galois Inc., illetve az Edinburgh-i Egyetem és az Oregoni Állami Egyetem munkatársaival együtt végzik. A közösen fejlesztett megoldásuk, az ADAPT (A Diagnostics Approach for Persistent Threat) alkalmazásával a felhasználók egyrészt jobban megérthetik azt, hogy milyen folyamatok zajlanak le a hálózataikon, másrészt képesek lesznek azonosítani a rosszindulatú behatolót, és lokalizálni a „támadás” gyökerét, harmadrészt a kapott ajánlások révén enyhíthetik az őket ért csapások negatív hatásait.

 

Az ADAPT a számítógépes tevékenységek jelentésalapú (szemantikai) meghatározásán keresztül teszi láthatóvá, értelmezhetővé a különböző viselkedésformákat a hálózaton. Ezek között azonosítja a gyanús tevékenységeket, illetve felismeri azokat a viselkedési mintákat, amelyek állandó fenyegetést jelenetnek a szervezet számára. Továbbá nyomon követi a gyanús tevékenységeket, bizonyítékot szolgáltat a fenyegetésről a rendszerüzemeltetőknek, illetve javaslatot is tesz a fenyegetettség enyhítésére.

 

 

„A mi megoldásunk egyesíti a gépi tanulás módszerét és a modellezésen alapuló diagnosztikát a kritikus számítógépes biztonsági problémák elhárításánál. A gépi tanulást érintő kutatásunk az események osztályozására fókuszál a speciális aktivitások tükrében, míg a modellezésen alapuló diagnosztika kapcsán a szakembereink azokat az ok-okozati tényezőket vizsgálják, amelyek révén az adott események visszavezethetőek a kiindulási ponthoz, és magyarázatot adnak a különböző történésekre.” – fejtette ki a Dr. Johan de Kleer, a PARC kutatója és a modellezésen alapuló diagnózisállítás szakterületének vezető szakértője.

 

A PARC és együttműködő partnerei fejlesztésének középpontjában ugyanakkor az emberi adottságok, képességek kiterjesztése áll. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy az operátor és a számítástechnikai rendszer szorosan együttműködjön az adott probléma megszüntetése érdekében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50