Fokozatosan kivezetik a kék számokat

forrás: Prím Online, 2016. január 28. 13:08

2016 első NMHH-rendelete módosítja többek között az elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz szükséges azonosítók lekötésének és használatának díjáról, valamint a számhordozás részletes szabályairól szóló rendeleteket.

A január közepén életbe lépett azonosítógazdálkodási rendelkezések értelmében – a fogyasztói érdekekre tekintettel – a hatóság a kék számokat fokozatosan kivezeti úgy, hogy azok 2016. június 30-ától jövő év végéig zöld számként továbbra is használhatóak maradnak.

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a kék számok hívásdíjával kapcsolatos sokasodó fogyasztói panaszok miatt elrendelte a kékszám-szolgáltatás hazai megszüntetését. Ennek legfőbb oka az, hogy a hatályos szabályozás ellenére ugyanis az előírás szerinti – a hívó és a hívott előfizető között – osztott díjas hívás teljes díját a szolgáltató sokszor a hívó előfizetőkre hárította, a többfordulós szolgáltatói egyeztetések pedig eredménytelennek bizonyultak. A fogyasztói érdekeket figyelembe véve a hatóság az 1/2016. (I. 15.) NMHH rendelet kiadásával az ún. SHS=40 számtartomány használatát jövő év december 31-ig fokozatosan kivezeti, és emellett az ún. 14cde rövidszámtartomány használati feltételeit is módosítja. 

 

A hatóság az SHS=40 kékszámtartományt két lépésben, megfelelő felkészülési idő elteltével szünteti meg. A rendelet életbe lépése után, 2016. január közepétől már nem igényelhető új kék szám, a már használatban lévő számok azonban a szolgáltatás megszűnése, 2016. június 30. után egy átmeneti időszakban díjmentes szolgáltatás számként, azaz zöld számként továbbra is használhatók maradnak. Az átmeneti időszak után a számokra kiadott engedélyeket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja. A 14cde rövidszámtartomány számai, melyek jelenleg kékszám- és zöldszámdíjazásúak is lehetnek, 2016. június 30. után csak zöld számként, díjmentesen lesznek hívhatóak.

 

A rendelet a kékszámszolgáltatás megszüntetése mellett az azonosítógazdálkodással összefüggő más rendeletek főleg jogtechnikai, fogalompontosítási jellegű módosításait is tartalmazza, amelyeket a jogszabályi környezet változása és a jogalkalmazói gyakorlat tapasztalatai indokolnak. Ezek szerint a mobilszámok felosztását és az azonosítógazdálkodás szabályait az új mobilfrekvencia-tenderek eredményei alapján felül kellett vizsgálni és módosítani, így például nem oszthatók ki 60-as számok. A technológiai fejlődés és az új alkalmazások megjelenése miatt módosulnak az ún. helytől független elektronikus (nomadikus) telefonszolgáltatás számok és a földrajzi (vezetékes) számok használati feltételei is: például a hatóság visszavonhatja a hordozható számok használati engedélyét attól a szolgáltatótól, amelyik a számhordozás lebonyolításáért felelős ún. KRA-rendszerben nem teszi lehetővé a számhordozást az előfizetőknek.

 

videkhalo.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50