A Samsung ARTIK Smart IoT platform a vállalatok kezébe adja az IoT-fejlesztésben rejlő lehetőségeket

Az átfogó platform segítségével születő új IoT termékek és szolgáltatások vadonatúj élményeket nyújtanak

forrás: Prím Online, 2016. október 28. 08:43

A Samsung Electronics bemutatta kibővített SAMSUNG ARTIK Smart Internet of Things (IoT) platformját, amely két új modulcsaláddal (ARTIK 0 és ARTIK 7), a SAMSUNG ARTIK felhőben lévő új eszközkezelési képességekkel és kibővített partneri ökoszisztémával büszkélkedhet. Az eredmény: egy teljes IoT-fejlesztési megoldás, amellyel a vállalatok rekordidő alatt futtathatják végig IoT projektjeiket a tervezéstől a megvalósításig.

A 451 Group nemrégiben végzett kutatása szerint a vállalatok 65 százaléka használja a dolgok internetét (IoT) szolgáltatás- és termékkínálatának optimalizálására. A SAMSUNG ARTIK platformmal jelentős részük olyan IoT megoldásokat építhet ki, amelyekkel át tudják alakítani üzletmenetüket és új piacokra tudnak betörni.

 

Napjainkban a vállalatok számára komoly nehézséget jelent, hogy saját maguk építsék ki IoT megoldásaikat. Meg kell birkózniuk a méretezhető infrastruktúra kialakításának, az új szaktudás alkalmazásának és a nehézkes integrációk kezelésének feladataival. A SAMSUNG ARTIK Smart IoT átfogó platform rendelkezésre bocsátja az induláshoz szükséges összes IoT hardvert és szoftvert, hogy a vállalatok forradalmian új IoT termékek gyors és egyszerű fejlesztésére koncentrálhassanak.

 

„Az IoT a Samsung egyik fő stratégiai területe, így a figyelem és a fejlesztés középpontjában áll” – mondta Dr. Byungse So, alelnök és a Samsung Stratégiai és Innovációs Központ ügyvezető alelnöke és technológiai vezetője. – „A termékfejlesztési ciklus felvirágoztatásával utat nyitunk az IoT innováció új generációja előtt. A vállalatok újragondolhatják, hogy az új eszközök, alkalmazások és szolgáltatások milyen hatással lesznek mindennapjainkra és milyen megoldást jelenthetnek a globális kihívásokra.”

 

A Samsung vállalaton belüli csoportjai is a SAMSUNG ARTIK platformot használják arra, hogy önálló, új IoT megoldásokat hozzanak létre. Például a Samsung Fogyasztói Elektronikai részlege a SAMSUNG ARTIK platformra építve alkotta meg saját IoT intelligens légtisztítóját. „A SAMSUNG ARTIK platform lehetővé tette számunkra, hogy költséghatékonyan készítsük el új megoldásunk prototípusait, és gyorsan piacra is dobjuk őket” – mondta Youngsoo Do, a Samsung Electronics Digital Control Group első alelnöke. – „A SAMSUNG ARTIK platformmal intelligens módon csatlakozhatunk más okoseszközökhöz, valamint a felhőhöz, így új felhasználási módokat találhatunk.”

 

 

Átfogó IoT megoldás

A Samsung ARTIK Smart IoT platform egyetlen megoldásban egyesíti a hardvert, a szoftvert, a felhőt, valamint a biztonsági és a partneri ökoszisztémákat, így a vállalkozások csökkenthetik a komplex IoT megoldások kiépítéséhez szükséges idő- és anyagi ráfordításokat, illetve kockázatokat. Más IoT platformoktól eltérően a SAMSUNG ARTIK Smart IoT platform leegyszerűsíti az IoT termékek és szolgáltatások létrehozását: könnyen használható, nyílt és nagyvállalati színvonalú API-kkal, SDK-kkal és eszközökkel csökkenti az IoT bonyolultságát. 

 

Az új SAMSUNG ARTIK platform legfontosabb újításai:

  • ARTIK 0 család: Az ARTIK 0 modulcsalád alacsony fogyasztású, könnyű, költségoptimalizált eszközökhöz alkalmas, amelyek többek között épületgépészeti, világítási, ipari érzékelési és egyéni egészségmonitorozási területeken kerülhetnek felhasználásra. A modulok a teljesítményoptimalizált ARM Cortex-M mikrovezérlőkre épülnek, és támogatják az alacsony energiájú vezeték nélküli megoldásokat, például a ZigBee, a Thread, illetve a Bluetooth Smart szabványokat. Időt és pénzt takarítanak meg az ügyfeleknek, mivel teljeskörű csatlakoztathatósági megoldást nyújtanak, beleértve a hálózati csomagokat, a rádiófrekvenciás összetevőket és a hatósági engedélyezéshez szükséges előzetes tanúsítást. 
  • ARTIK 7 család: Az ARTIK 7 modulcsalád csúcstechnológiás átjárókhoz és multimédia alkalmazásokhoz készült. 8 magos 64 bites Cortex A-53 processzorukkal a modulok jól működnek átjáróként, és lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy helyi elemzéseket futtassanak, melyekkel a felhőszámításokat helyileg végezhetik, így csökkentve a késleltetést és a reakcióidőt. Az ARTIK 7 modul páratlan csatlakoztathatóságot kínál, beépített Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, Thread és GbE MAC illesztőfelületekkel. Csúcsminőségű multimédia-processzorral rendelkezik videók és hanganyagok feldolgozásához. Az előre telepített Linux operációs rendszer felgyorsítja a megtérülési időt, hiszen széles fejlesztői közösséggel támogatott, hatékony operációs rendszerként funkcionál.  Az ARTIK 7 modul előzetes RF tanúsítvánnyal és nagyvállalati szintű biztonsággal rendelkezik.
  • Eszközkezelés: az új SAMSUNG ARTIK modulok az első pillanattól képesek működni a hatékony SAMSUNG ARTIK felhővel - amely egy nyílt adatcsere-platform eszközök, alkalmazások és más felhők összekötésére - megvalósítva az Interoperability of Things fogalmát, vagyis a dolgok közötti együttműködést. Az eszközgyártók a SAMSUNG ARTIK felhő segítségével nyomon követhetik és kezelhetik üzembe helyezett eszközparkjukat – mind az élcsomópontokat, mind az átjárókat. Egyedileg azonosíthatnak minden egyes eszközt, nyomon követhetik annak kapcsolati állapotát, kezelhetik a tulajdonságait, például a belső vezérlőprogram verzióját és az akkumulátorszintet, továbbá távolból aktiválhatnak funkciókat az eszközön, például újraindíthatják vagy alaphelyzetbe állíthatják az eszközt, frissíthetik a belső vezérlőprogramot és törölhetik a hibakódokat.

 

Kibővített partneri ökoszisztéma 

A bejelentésnek még nagyobb hangsúlyt ad, hogy vezető globális forgalmazók, szolgáltatók és gyártók kerültek be a partnerek közé. Ezek a partnerek együtt a megoldások és lehetőségek olyan széles kínálatát nyújtják, hogy a vállalatok gördülékenyen hozhatnak létre és dobhatnak mielőbb piacra innovatív IoT megoldásokat.   

 

Egy vezető IoT iparági csoport, az Open Connectivity Foundation (OCF) büszke tagjaként a Samsung olyan nyílt IoT technológiákat nyújt, amelyekkel elősegítheti az együttműködést a csatlakoztatott eszközök között. A cég további célkitűzése, hogy a SAMSUNG ARTIK platform és az IoTivity nyílt forrású szoftver használatával hozzájáruljon az IoT rendszer teljes működési potenciáljának kihasználásához.

 

Az új SAMSUNG ARTIK modulok a partnerforgalmazóknak – Arrow, Digi-Key és Mujin – köszönhetően világszerte azonnal rendelhetők. További információt a Samsung ARTIK platformról és fejlesztőeszközökről a következő webhelyen olvashat: www.artik.io.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36