GeForce2 Go: stabilabb grafikus proci notebookra

FeriMesz , 2000. november 13. 23:09
Az NVidia az új Geforce2 Go-val elérte azt az utolsó területet is, amelyben az ATI eddig még veretlen: a notebook-ok piacát.
Végre a hordozható számítógépek számára is lehetővé vált a nagyobb teljesítmény a 3D-grafikák kezelésénél, melynek jellemzői: 18 millió háromszög/másodperc, 572 millió texel/másodperc ill. 285 pixel/másodperc. Összehasonlításképpen a GeForce2 MX 20 millió háromszöget számol ki másodpercenként.

Az MX-alapú új chip a GeForce256 és a GeForce2 MX között helyezkedik el, tehát igazán igényes. A 3D-alkalmazásoknál, úgy tűnik, szerencsére nem töröltek semmit, áramspórolási okokból azonban csökkentették a frekvenciát - erről nem közölt konkrét számokat a cég. A GeForce2 MX-hez hasonlóan a Go-val is lehetséges két megjelenítő használata, amely plusz kijelzőterületet jelent, legyen az akár másik monitor, vagy projektor. Például a notebook továbbadhat a projektornak egy DVD-filmet, míg a számítógépen e-mailforgalmat bonyolítunk.

A GeForce2 Go áramszükséglete 2,8 watt, amely kicsit magasabb, mint a konkurens ATI Rage Mobility 128-é (2,3 watt). A chip az NVidia honlapja szerint mégis energiatakarékosabb, egyrészt mert T&L eszköze csökkenti a terhelést, másrészt mert a nagyobb számolási teljesítmény miatt jelentősen gyorsabban dolgozik. Ebből az első érv hihetőbb, a második inkább gyermekmesének hat, hisz mióta lesz hamarabb készen egy gyorsabb grafikus chip az olyan feladatokkal, amelyeket valósidőben kell megoldania? Gyártása már teljes erővel folyik. A Toshiba America egyike azoknak a gyártóknak, amelyek már 2001 tavaszán piacra dobnak ilyen chippel felszerelt notebook számítógépeket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36