Hamarosan a Debreceni Kórház kis lakóit is látogatják az Amigók

forrás: Prím Online, 2019. március 31. 10:07

Hamarosan a Debreceni Egyetemi Kórházban is találkozhatnak a beteg gyermekek az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkénteseivel. Az Amigók igazi hétköznapi hősök, akik a legkorszerűbb technológiákkal tanítják és csalnak mosolyt a tartósan kórházi kezelésre szoruló gyerekek arcára. Az Amigos debreceni indulása a Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Angyal projektje segítségével valósulhatott meg. 

Az Amigos a gyerekekért Alapítványt négy éve hozta létre Fábián Sára, tíz lelkes egyetemista barátjával. Kezdetben csak a Tűzoltó utcai Gyermekklinikára jártak, ahol a bent fekvő gyermekeket idegen nyelvekre tanították játékos feladatokon keresztül. Mára már 130 Amigo dolgozik azon napról napra, hogy minél több gyereket tudjanak boldogabbá tenni a kórházban töltött idő alatt. 91 Amigo 6 budapesti kórházban tevékenykedik, 21 Amigo Szegeden, egy 6 tagú Amigos csapat megalakult Szombathelyen, és hamarosan 12 új Amigo látogatja a Debreceni Gyermekgyógyászati Klinikát. 

 

„Nagyon boldog vagyok, hogy mostantól az Amigos a Debreceni Gyermekgyógyászati Klinikán fekvő beteg gyerekek gyógyulását is segítheti egy kis jókedvvel. Az Amigos legfontosabb célkitűzése és jövőképe, hogy a világon minden beteg gyerekhez eljuthasson egy Amigo. Abban, hogy ehhez az álomhoz közelebb kerülhessünk, és egy újabb magyarországi várost is lefedhessünk, a Vodafone Magyarország Alapítvány segített.” - mondta Fábián Sára az Amigos megálmodója, aki egyben a Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Digitális Kórházi Angyala is. Sára a Vodafone Főállású Angyaloknak járó teljes egy éves fizetését az Amigos-nak ajánlotta fel, így kerülhetett sor a terjeszkedésre. 

 

 

Az Amigos a Vodafone Főállású Angyal programból befolyt összeg egy részéből valósította meg a Debrecenben való induláshoz szükséges két napos felvételit, az új tagok felkészítését megalapozó Amigo-iskola nevű képzést, és az avató ünnepséget. A felvételit és a képzést bonyolító szegedi és budapesti Amigók Debrecenbe utazását is ez a keret fedezte, és ugyanennek a támogatásnak köszönhetően még sok új lehetőséget valósít meg az Amigos az év során. 

 

„Nagy öröm számunkra, hogy a Főállású Angyal programunkkal lehetőséget adhatunk az Amigosnak, hogy a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is megkezdhessék a működésüket, és hogy olyan mobiltechnológiai megoldásokkal egészíthetjük ki az eszköztárukat, melyek nemcsak a kórházban fekvő gyerekek mindennapjait teszik szebbé, hanem közben digitális kompetenciáikat is fejlesztik – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese. – Azt látjuk, hogy a mobiltechnológia és az orvostudomány jövője egyértelműen összefonódik, így most, az 5G technológia küszöbén kiemelten fontos számunkra, hogy figyelmünket a Debreceni Egyetem Kórházára fordítsuk.” 

 

Az Amigos célja nem az iskolai jellegű nyelvoktatás, hanem az, hogy a kórházban fekvő gyerekek mindennapjaiba egy kis boldogságot tudjanak csempészni, játékos nyelvtanuláson keresztül. Az Amigók nem nyelvtanárok, hanem inkább barátok, nagytestvérek, akik vidámságot visznek a szürke kórházi mindennapokba.

 

“A gyermekek akár hosszú heteket, hónapokat is kórházban töltenek, távol az iskolatársaiktól és a megszokott közegüktől, ezért sokszor hatalmas szükségük van egy barátra, aki megvédi őket az elszigetelődéstől. Nemcsak az a fontos, hogy segítsünk felzárkózni a nyelvtanulást illetően a gyerekeknek a hosszú kórházban töltött idő alatt, hanem az is ugyanolyan fontos, hogy egyetemistaként a személyes példánkon keresztül jövőképet mutassunk nekik. És persze olyan barátaiknak kell lennünk ebben a nehéz időben, akikre számítani lehet.” - mondta Fábián Sára. 

 

Az Amigos első négy és fél éve számokban: 

  • 10 főről 130 főre növekedett az aktív Amigok száma,
  • 2772 kórházlátogatás, 
  • 3146 gyerekmosoly.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50