Az egyetem nem csak az egyetemről szól

forrás: Prím Online, 2019. október 16. 17:17

Az egyetemista fiataloknak sokszor sok helyről kell összeszedniük azt a tudást, amivel majd képesek lesznek úgy kilépni a munkaerőpiacra, hogy kevés aggály legyen bennük. A ChaosStack fejlesztői verseny kétszeres győztesével, Rabatin Gáborral beszélgettünk a fiatalok lehetőségeiről, amiket érdemes az egyetem mellett átélni.

A magyarországi felsőfokú oktatás jó minőségű, de többségében elmélet központú, így a soft skillek fejlesztése, úgy, mint a csoportmunka, kritikus gondolkodás, kommunikáció és társai háttérbe szorulnak. Egy friss egyetemistának keresnie kell az ingereket, hogy merre induljon saját útjának feltérképezése érdekében.

 

A győztes csapat tagjai balról jobbra: Rabatin Gábor, Móricz Tamás, Király Bálint

 

„Számomra két nagyon fontos út van: a szakkollégiumi élet és a versenyek. Ezekből tanulok a legtöbbet.” – mesélte Rabatin Gábor, aki jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatika mester szakos hallgatója. – „A szakkollégium egy olyan professzionális játszótér, ahol tét nélkül ki lehet próbálni a nagybetűs élet kihívásait, a Simonyi Károly Szakkollégium víziója szerint pedig egy ’szakmai ugródeszka’ a szervezet, hiszen konkrét speciális szakmai tudást is elsajátíthatunk.”

 

A szakkollégiumi mozgalom keretein belül menedzsment készségeket és szakmaspecifikusan szakmai ismereteket is könnyen és gyorsan magukévá tehetnek a szakkollégiumok tagjai.

 

 

„A versenyzés mindig is a véremben volt, imádom magam kihívások elé állítani és tesztelni a tudásom. Eleinte nehezebben ment, de mint mindenben, ebben is sokat lehet fejlődni, ráadásul a sok különböző típusú verseny közül, mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illőt” – tanácsolja Rabatin Gábor. – „Kipróbáltam magam már ACM programozó versenyeken, gazdasági esettanulmányi versenyeken, hackathonokon, de a kedvencem és amiben a legeredményesebben szerepeltem eddig, azok a fejlesztői versenyek, például amilyen a ChaosStack is, amikor rövid idő alatt sok különféle feladatot kapunk. Ezek egyszerre fárasztanak el és töltenek fel.”

 

Az idei ChaosStacket 2019. szeptember 28-án rendezték meg és a versenyzőknek 10 különböző feladatot kellett megoldaniuk, többek között adatelemzési, gépi tanulási, web fejlesztési és algoritmikus területekről. A versenyen 20 csapatban 80 fő versenyzett és reggel 9-től este 7-ig folyamatosan dolgoztak a kihívásokon. A versenyt Rabatin Gábor, Móricz Tamás és Király Bálint csapata nyerte mindössze 1 ponttal megelőzve a „1337” csapatot.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50