Rekordszámú pályázat érkezett az MVM EDISON startup verseny 2020-ra

forrás: Prím Online, 2020. március 19. 16:07

Az elektromos autók akkumulátorának közösségi felhasználása, a demokratikus zöld energia, elektromos rollerek indukciós töltőállomásai, blockchain alapú megújuló energia közösségi finanszírozását lehetővé tevő megoldás, a napelemek telepítésének helyét optimalizáló rendszer, a telefont mozgási energiával folyamatosan töltő telefontok, a recepciókat automatizáló szoftver, illetve a bankolást, megtakarítást új szintre emelő alkalmazás is szerepel a negyedik MVM EDISON startup verseny döntőjébe került projektek között. Idén sohasem látott számú pályázat érkezett a programra, amelyen akár 50 millió forintos magvető befektetést is nyerhetnek a legjobbak.

Negyedik alkalommal hirdette meg az MVM Csoport az EDISON startup versenyét, amelyre minden várakozást meghaladva, rekordszámú, 220 pályázat érkezett. A kezdeményezés célja, hogy az újító ötletek megvalósulásához szakértői segítséget és akár befektetést is nyújtson, felkutatva a jövő legígéretesebb, kreatív, piacképes fejlesztéseit. Az innovatív ötletek közül rangos szakmai zsűri választotta ki a legjobb 8 pályázó csapatot, akik a második forduló komplex, nyolchetes képzési programjában vesznek majd részt. A pandémiás helyzetre tekintettel a képzéseket online szervezik meg, 2020. április 6. és május 19. között. 

 

A csapatok a képzés során betekintést nyerhetnek a startupok világába, megismerhetik az ott használatos nyelvet és kifejezéseket, üzleti, kommunikációs ismereteket, készségeket sajátíthatnak el. A szakértői mentorprogram célja, hogy segítséget nyújtson az ötlet továbbfejlesztésében, piacra vitelében. A legígéretesebb ötleteket az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. (SFL) csapata segíti, hogy ötleteik befektetésre érett, „startup-ready” termékekké, szolgáltatássá nőhessék ki magukat.

 

A verseny idén számos új kategóriával bővült: így a jövő energetikáját meghatározó innovációk mellett a jövő otthonaira, városaira, a digitális infrastruktúrára, illetve a pénzügyeket forradalmasító fintech megoldásokra vonatkozó innovációkkal is nevezhettek a fejlesztők. Az MVM Csoport az országhatárokon belülről és kívülről is várta a magyar állampolgárok jelentkezését, startupok, spinoffok, kis- és középvállalkozások, valamint felsőoktatási hallgatók és magánszemélyek innovatív ötleteit.

 

A döntősök között szerepel a Charge 'n Roll elektromos autók akkumulátorát megosztó alkalmazása, a Project Heline zöld energiát demokratizáló megoldása, a Rollin Technologies indukciós rollertöltői, a Solar DAO megújulós befektetéseket ösztönző platformja, a Kőmérő napelemek helyét optimalizáló szoftvere, a Walk'2'Watt mozgási energiával töltő telefontokja, az AiVenture recepciókat automatizáló megoldása, illetve a PiggyBanx újgenerációs pénzügyi alkalmazása.

 

A képzési programot követően a nyolc csapat a döntőben, szakmai zsűri előtt mutathatja be projektjét, az első három helyezett sorrendje a csapatok pitchelése alapján alakul majd ki. A korábbi gyakorlattól eltérően idén első, második és harmadik helyezettet is hirdet majd a zsűri. Az első három helyezett csapat három, kettő, illetve egymillió forint támogatást kap, mindhárom csapat részt vehet a Lisszabonban megrendezett Web Summit 2020 rendezvényen, illetve nyertes csapatok minden tagja egyéves LinkedIn Premium Business előfizetést is kap. A legjobbaknak emellett a későbbiekben esélye lehet egy, legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetés elnyerésére az MVM Csoport inkubátor cége, az SFL részéről.

 

 

Az MVM EDISON 2020 döntősei:

Charge 'n Roll

A két fős csapat ötletének a lényege az elektromos autók akkumulátorában tárolt energia közösségi alapon történő megosztása mobilapplikáció segítségével. Szerintük a közlekedési eszközök fejlődését az infrastruktúra fejlődésének is le kell követnie és a töltőállomások kiépítését is meg kell oldani. Erre kínál megoldást a Charge 'n Roll. 

Project Heline

Az újító pályázatot két gimnáziumi barát találta ki, a mérnöki és üzleti tanulmányokat végzett pályázók koncepciójának lényege a zöld energiához való hozzáférés demokratizációja egy digitális peer-to-peer platform segítségével.

Rollin Technologies

A csapatot két gyerekkori barát alkotja, akik ötletükkel indukciós töltőállomásokat szeretnének megvalósítani a napjainkban egyre elterjedtebb elektromos rollerek számára.

Solar DAO

A következő középdöntős pályázat a Solar DAO nevet kapta, ami egy decentralizált autonóm organizáció, amely blockchain technológiával teszi lehetővé a legapróbb befektetést megújuló energia projektekbe. A crowdfundinghoz hasonló elven működő demokratikus befektetési alap a solar energiatermelés adaptációját hivatott gyorsítani.

Kőmérő

A Kőmérő Kft. tagjai már két éve dolgoznak együtt különböző térinformatikai projekteken, a csapat egyik tagja fotogrammetriai szakember és 3D modellező, másikuk pedig adatbázis- és szoftverfejlesztő. A „MyEnerGIS” szolgáltatás a térinformatika eszközpalettáját felhasználva optimalizálja a napelemek telepítésének helyét. A „MyEnerGIS” a jövőbeli felhasználóknak információt nyújt olyan kérdésekben, mint például: Hova érdemes napelemet telepíteni? Megérné napelemet felszereltetni? stb.

Walk'2'Watt

A csapat alapkoncepciója egy olyan telefontok kifejlesztése, amely felhasználói beavatkozás nélkül képes okostelefonok töltésére. A speciális műanyagból készült tok a mozgás és a használat közben keletkező súrlódási energiát alakítja át elektromos árammá, amely a tokban elhelyezett Li polimer alapú akkumulátoron keresztül a telefon folyamatos töltését biztosítja.

AiVenture

Az AiVenture csapat 2017 októberében kezdett el együtt dolgozni, akkor személyre szabott chatbotokat fejlesztettek, ezzel a tapasztalattal kezdtél el a saját termékük fejlesztését. Mára létrehozták „Amandát”, az operációs rendszert, amit speciálisan irodák és hotelek, azaz recepciókon történő feladatok automatizálására találtak ki. 

PiggyBanx

A csapat egy olyan applikációt dolgozott ki, ami segít az embereknek pénzt megtakarítani. A megtakarítást senki sem szereti, így létrehozták „Piggy-t” a virtuális malacperselyt. Piggy megoldást ad a rendszeres napi szintű megtakarításokra, ráadásul az élmény egy új szintre emelkedik a bankolásban.

 

A verseny további alakulása és a végső megmérettetés időzítése a https://mvmedison.hu/ weboldalon és az MVM EDISON Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/mvmedison/) követhető nyomon.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36