Online konferenciát tartott az Okos Jövő Innovációs Klaszter

forrás: Prím Online, 2020. december 9. 13:20

A tavaszi sikeres együttműködés folytatásaként november 25-én újabb közös konferenciát tartott a budapesti Brit Nagykövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Okos Jövő Innovációs Klaszter. Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált a brit energetikai ökoszisztéma megismerésére, a résztvevők első kézből értesülhettek a hidrogén területét érintő legújabb technológiai fejlesztésekről, valamint az innovatív megoldások közlekedésben történő alkalmazásáról.

Dr. Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Paul Fox, magyarországi brit nagykövet és Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke "Second Energy Innovation Conference. Focus: hydrogen – Második energetikai innovációs konferencia, fókuszban a hidrogén” címmel szervezett exkluzív konferenciát az energetikában érdekelt vállalatok részére. Az angol nyelvű, online eseményen ismét számos előadó prezentációit hallgathatták meg az érdeklődők.

 

Szó volt többek között a hidrogéngazdaság különböző területeit érintő folyamatokról, legyen szó termelésről, felhasználásról vagy tárolásról.

 

A konferencián bemutatásra került a HydroFLEX, az első hidrogénüzemű vonat az Egyesült Királyság fővonali vasúthálózatán, amelyben az áramellátás egy akkumulátorral kombinált hidrogén üzemanyagcellából származik.

 

Az előadók a rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású haszongépjárművekhez kapcsolódó gyakorlati megoldásokról is beszámoltak. Tapasztalatok szerint a hidrogén a legjobb ár-érték arányú, és – nem utolsó sorban – már ismert módszer a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, amely kompromisszumok nélküli eredményt hozhat a városi vezetésben.

 

Nem csupán a közlekedést érintő témákat járták körbe, hiszen a hidrogén a közeljövőben minden szektorban fontos szerepet kap, az okos rendszerektől kezdve, az energiatároláson át, a dekarbonizációs ütemtervekig. Kijelenthetjük, hogy a hidrogén fontos szerepet fog betölteni az Egyesült Királyságban a 2050-es nettó nulla cél elérésében. Az elhangzottak szerint a dekarbonizált energiarendszerekre való áttéréshez a hidrogént mind üzemanyagként, mind energiahordozóként kell használni.

 

Az Egyesült Királyság innovációs programjának célja, hogy 2030-ra felgyorsítsa az innovatív tiszta energiatechnológiák forgalmazását. A hidrogén segíti a villamosenergia- és a hőhálózatok egyetlen kombinált hálózatba történő integrálását, így a telekommunikációs hálózatokkal való további integráció végül „intelligens energiahálózatot” hozhat létre.

 

2020 bevált formulája: az online konferencia

Az áprilisi eseményhez hasonlóan a második konferencia is Microsoft Teams-en keresztül zajlott. „Míg a tavasszal a koronavírus-járvány miatt hozott szigorító korlátozások miatt komoly szervezést igényelt az esemény online térbe ültetése, az őszi konferenciát a kezdetektől fogva így terveztük. Az Okos Jövő Innovációs Klaszter célja, hogy egy olyan információs porondot biztosítson, amely összehozza az energetikában érdekelt állami, piaci és a magánszektor szakmai szereplőit. Idén számunkra is új kihívást jelentett, hogy a személyes kapcsolatépítést szinte teljes mértékben felváltotta az online világ, de a budapesti Brit Nagykövetséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen szervezett konferenciáink remek alkalmat teremtettek arra, hogy a résztvevők megosszák egymással a legújabb technológia fejlesztéseket” – mondta el Bertalan Zsolt, az Okos Jövő Innovációs Klaszter elnöke.

 

A konferencián az alábbi előadók vettek részt:

  •     Richard Shackleton – Brit Nagykövetség, misszióvezető-helyettes
  •     Dr. Kaderják Péter – Energia- és Klímapolitikáért felelős államtitkár
  •     Wendy Morton – Európai Szomszédságért és Amerikáért felelős miniszter
  •     Jash Rughani – Ryse Hydrogen (Wrightbus), Üzletfejlesztési és stratégiai szövetségek
  •     Alex Burrows – Birmingham Vasúti Kutatóközpont és Oktatóközpont, igazgató
  •     Kevin Kinsella – ERM, vezető partner (Energy Transition)
  •     Nicola Smith – ULEMCo, üzletfejlesztési vezetője
  •     Mark Neller – UKIMEA, energiaügyi vezető, Arup
  •     Nill Ireland – Logan Energy, vezérigazgató
  •     Dr. Prem Mahi – Mott MacDonald, fejlesztési és innovációs igazgató (energiaügy)
  •     Andrew Barroso – Deloitte, energia, erőforrások és ipari igazgató
  •     Kriston Ákos – Magyar Földgáztároló Zrt., igazgató
  •     Bertalan Zsolt – Okos Jövő Innovációs Klaszter, elnök
  •     Lengyel András – Okos Jövő Innovációs Klaszter, titkár

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38