Markánsan megváltozott az otthoni laptophasználat hazánkban

forrás: Prím Online, 2021. május 18. 11:03

Országos kutatást végzett a Laptophardware.hu laptop alkatrész webáruház a magyar lakosság laptophasználati szokásairól. A felmérés rámutatott, hogy a magyarok jelentős része a pandémia előtt jellemzően szórakozásra használta otthon a laptopját, azonban az otthoni munkavégzés hatására (61% kezdett el laptopon dolgozni) a markáns többség (72%) annyira megkedvelte a laptophasználatot, hogy nem szívesen „ül vissza” az irodai asztali gép elé.

A Laptophardware.hu kutatásában több mint 600 felhasználó vett részt. Közülük 98% már a pandémia előtt is rendszeres laptophasználó volt, viszont leginkább szórakozási célból vették elő az eszközeiket, mindössze 11% használta az eszközt munkavégzésre. Ez az arány a home office hatására 61%-ra ugrott fel. A megkérdezettek mindössze 16%-a vásárolt új laptopot a pandémiás helyzetre, 70%-uk a meglévő laptopot fogta munkára, míg 11% használt laptopot szerzett be.

 

Habár a legnagyobb ugrás a munkavégzés irányába történt a laptopozásban, a válaszadók egyéb célokból továbbra is szívesen elővették a gépeket otthon.  Legtöbben a munkán kívül továbbra is szórakozási (16%) és kapcsolattartási (12%) célból használják az eszközöket, míg tanulásra a pandémia előtti 3%-ról 10%-ra emelkedett a felhasználás célja.

 

Csak kevesen vágynak vissza az asztali számítógépekhez

A kérdőívet kitöltők számára az otthoni munkavégzés és a hordozható eszközök használata sok pozitívummal járt: a legtöbben (a megkérdezettek több, mint 70%-a) kényelmesebbnek ítélték meg a laptopon való munkavégzést és a jövőben is maradnának a jelenlegi megoldások mellett, míg nagyon kevesen (csupán 9%) várják, hogy visszatérhessenek az irodában jellemzően használt asztali számítógépekhez. 

 

Az utolsó utáni pillanatban szervizelünk

A Laptophardware.hu kutatásában azt is megvizsgálták, hogy a válaszadók mennyire tartják fontosnak a laptopok rendszeres karbantartását. A válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy kizárólag akkor fordulnak szervizhez, ha az eszközeik már meghibásodtak, és csak 17%-uk törődik a rendszeres üzemben tartással. Ugyanakkor, a válaszadók mindössze 10%-a választja inkább az új eszköz vásárlását, mint a javítást. „A felmérésünk fontos konklúziója volt, hogy sajnos a magyar felhasználók döntő többsége még mindig csak akkor gondoskodna a laptopja karbantartásról, amikor az már túl késő. Ezen érdemes lenne változtatni, hiszen sok energia, idő és pénz megspórolható egy kis odafigyeléssel és rendszeres szervizzel” - mutat rá Krajnyák Tamás, a Laptophardware operatív vezetője. Sokak számára meglepő lehet, de csupán egy szakszerűen elvégzett laptop tisztítással akár 1 teljes évvel is megnövelhető a készülék élettartama.”  – fűzte hozzá.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50