Közel 145 millió forint közösségi rádiók és televíziók üzemeltetési költségeire

forrás: Prím Online, 2022. április 15. 17:41

Huszonhárom pályázó kap mintegy 145 millió forint üzemeltetési támogatást – erről is döntött a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Egy a testület által elfogadott tanulmány szerint a legnagyobb elérésű országos televíziós csatornák szinte hiánytalanul teljesítik a kötelező akadálymentesítést. A Tilos Rádió szolgáltatójának ismételt, illetve súlyos jogsértései miatt, törvényi rendelkezés zárja ki a rádió lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását. 

 

Közösségi médiaszolgáltatások kapnak támogatást

Mintegy 145 millió forintot ítélt meg 23 pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat második fordulójában. A televíziók közül sikeresen pályázott a ládbesenyői Irány TV, a gödöllői Régió Plusz Televízió, a püspökladányi Sárrét TV, a Kék Kálló Televízió és a Ladány Televízió, a sárvári Trió-TV-Dunántúl, az újhartyáni Magtv, a Tatai Televízió és a Körzeti Televízió Tata, a Hajdúnánási Televízió, a pécsi Pannon Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd Tv, a berceli Gólya TV, az RTV Szekszárd, valamint a fővárosi EWTN Bonum. A közösségi rádiók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a sátoraljaújhelyi, a nyíregyházi, a debreceni és a miskolci Európa Rádió, továbbá a fővárosi Trend FM. A kisközösségi rádiók közül a Rádió Törökszentmiklós, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és a nyíregyházi Mustár rádió kap támogatást.

 

99,9 százalékos volt az előző félévben a televíziós akadálymentesítés

A Médiatanács elfogadta és a honlapján közzétette a televíziós akadálymentesítésről szóló legfrissebb tanulmányt. Ebben az NMHH azt vizsgálta, hogy 2021 második félévében hogyan és milyen arányban segítette hallássérült nézőit a hat országos közszolgálati, a két nagy kereskedelmi televízió, valamint a Hír TV. A közel 5200 vizsgált órában a műsorok mintegy 85 százalékát akadálymentesítették – ez a közszolgálati televízióknál 88,4 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 78 százalék volt. A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt – ilyenek például a hír- és sportműsorok, illetve az időjárás-jelentések – 99,9 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak szótévesztések, szövegbe nem illő kifejezések és az írásjelek hiánya.

 

Médiafelügyeleti döntések

A televízióknál a 2021 második félévében történt adatszolgáltatások teljesülését is vizsgálta a Médiatanács: összesen négy csatorna szolgáltatója nem tett eleget a törvényi feladatának. A testület néhány tízezertől egészen több mint 800 ezer forintig szabott ki bírságokat. A lekérhető szolgáltatások adatszolgáltatási kötelezettségének teljesülését is ellenőrizte a testület: a 2021-es időszakra vonatkozó vizsgálat eredményeként 65 ezer forintos bírságot rótt ki a FILMIO szolgáltatójára.

 

A testület eljárást indít a Rádió 1 szolgáltatója ellen, mivel felmerült annak a lehetősége, hogy a Balázsék című műsorszám egy decemberi adását – a védett korosztály személyiségfejlődését kedvezőtlen irányba befolyásoló beszélgetésrészletekre tekintettel – nem megfelelő korhatár-besorolással, és nem az annak megfelelő idősávban adhatta le: 16-os életkori besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti időszak helyett reggel 6 órától sugározta az érintett műsorszámot.

 

Nem újítható meg a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága

A testület nem újítja meg a Tilos Kulturális Alapítvány szeptemberben lejáró Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt. A Médiatanács megállapította, hogy a Tilos Rádió médiaszolgáltatója 2015-ben kezdődő jogosultságának ideje alatt 4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek. Emellett a jogosultság időtartama alatt további 4 esetben ismételt jogsértést is megállapított a médiaszolgáltatóval szemben a Médiatanács, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt. A Médiatanács célja, hogy a médiaszolgáltatási lehetőség folyamatos hasznosításának érdekében minél előbb meghirdesse a frekvencia használatára irányuló pályázatot. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50