A háborúhoz köthető kibertámadásokat elemzi az ESET

forrás: Prím Online, 2022. június 2. 20:15

Az ESET közzétette az idei év első harmadára vonatkozó vírusriportját, amely bemutatja az Ukrajnában zajló, az ESET kutatói által kielemzett és elhárított, a háborúhoz köthető kibertámadásokat. Ezek közé tartozik a hírhedt Industroyer malware feltámadása, ami nagyfeszültségű elektromos állomásokat vesz célba.

Röviddel az orosz invázió előtt az ESET telemetriai adatai a Távoli Asztali Protokoll (Remote Desktop Protocol, RDP) támadások jelentős, 43 százalékos csökkenését mutatták. A támadások számának visszaesése kétévnyi folyamatos növekedés után következett be – az ESET vírusriportja szerint ez is összefüggésben lehet az ukrajnai háborúval. A csökkenés mellett megfigyelhető, hogy a 2022 első harmadában észlelt RDP-támadások közel 60 százalékát Oroszországból indították. 

 

“A világ különböző részein számos konfliktus dúl, de számunkra mást jelentenek az ukrajnai események. Közvetlenül Magyarország és Szlovákia keleti határainak közelében ukrán emberek az életükért és a szuverenitásukért harcolnak” – emelte ki Roman Kováč, az ESET kutatási igazgatója annak kapcsán, hogy a jelentés a háborúval kapcsolatos kiberfenyegetettségre összpontosít.

 

A háború másik mellékhatása, hogy míg korábban a zsarolóvírus-fenyegetések általában elkerülték Oroszországot, a háború kitörése óta Oroszország a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett. Az ESET kutatói olyan Lock-Screen, azaz az okostelefonok képernyőzárát megkerülő vírust is találtak, amelyek az ukrán nemzeti üdvözlést használják, miszerint “Slava Ukraini!”, vagyis Dicsőség Ukrajnának! Az invázió kezdete óta megnőtt az amatőr zsaroló- és adattörlőprogramok száma. Ezek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be.

 

 

Nem meglepő módon a háborúban a spam és az adathalász fenyegetések is megjelentek. Közvetlenül a február 24-i események után a csalók elkezdték kihasználni az Ukrajnát támogatni próbáló embereket, fiktív jótékonysági szervezetek és adománygyűjtő akciók által. Az ESET adatai már az invázió első napján a spamek nagymértékű megugrását mutatták.

 

2022 márciusában és áprilisában az Emotet üzemeltetői magasabb fokozatba kapcsoltak, és tömeges spam-kampányokat indítottak Microsoft Word dokumentumok felhasználásával, ami miatt az Emotet észlelések száma 113-szorosára emelkedett 2022 első harmadában. Az Emotet kampányai megjelentek az e-mail fenyegetések között is – ezek 2022 első harmadában 37 százalékos emelkedést mutattak. A kiberbiztonsági vállalat telemetriai mérései számos más, az orosz-ukrán háborúhoz nem kapcsolódó fenyegetést is észleltek. Az ESET kutatói megerősítették, hogy az Emotet – a hírhedt malware, amely elsősorban spam e-maileken keresztül terjed – a tavalyi törlési kísérletek után visszatért, és újra felbukkant telemetriájukban. Az Emotet működtetői az év első harmadában az egyik spamkampányt indították a másik után, és támadási kísérleteik több mint százszorosára nőttek. A vírusriport ugyanakkor megjegyzi, hogy a rosszindulatú makró szkriptekre épülő kampányok talán az utolsók voltak ebből a fajtából, mivel a Microsoft nemrégiben úgy döntött, az Office programokban alapértelmezés szerint letiltja az internetről elérhető makrókat. A változást követően az Emotet üzemeltetői más támadási vektorokat kezdtek tesztelni.

 

Az első harmadéves vírusriport az ESET kutatóinak legfontosabb megállapításait és eredményeit is áttekinti, mint a kernel-illesztőprogramok sebezhetőségével való visszaélések; a nagy kockázatú UEFI sebezhetőségek; az Android és iOS eszközöket célzó kriptovaluta kártevők; egy, a DazzleSpy macOS malware-t telepítő, ám egyelőre nem azonosított kampány, valamint a Mustang Panda, a Donot Team, a Winnti Group és a TA410 APT csoport akciói. 

 

Az ESET kutatói a vállalat éves konferenciáján a vírusriport mellett a hírhedt Lazarus APT csoport védelmi és repülőgépipari vállalkozókat célzó támadásait is ismertették. A Lazarus a közelmúltban a LinkedIn és a WhatsApp használatával szedte áldozatait. A csoport álláshirdetésnek álcázott megkeresésekkel igyekezett bizalmat építeni a hamis toborzók és a gyanútlan jelentkezők között, végül kártékony programokat küldött a mit sem sejtő áldozatoknak. A célpontok főként európai, illetve közel-keleti és latin-amerikai internetezők voltak. Az amerikai kormány szerint a Lazarus kapcsolatba hozható az észak-koreai rezsimmel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15