Médiatanács: 12 éven aluliaknak nem ajánlott a Jurassic World

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 8. 17:11

A Jurassic World: Krétakori tábor és sorozatok epizódjait kifogásoló bejelentésekről is döntött az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Mindkét esetben helytelen korhatár-besorolást állapított meg a testület. 

Nézői bejelentések alapján vizsgálta a hatóság a Netflix Jurassic World: Krétakori tábor című sorozat „A mag” című epizódját. A streamingszolgáltató által 7 éves kortól ajánlott rajzfilmben két lány szerelmet vall és megcsókolja egymást. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorszámnak ez a jelenete, valamint a szereplőket üldöző, ijesztő lények megjelenítése káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére. A rajzfilmet a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolással lehetett volna csak elérhetővé tenni. Tekintettel arra, hogy a Netflix Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, a magyar hatóság nem járhat el vele szemben, ezért a Médiatanács értesíti a holland társhatóságot, kérve az eset kivizsgálását.    

 

A sorozat korhatár-besorolásával kapcsolatban korábban a Médiatanács döntéséhez hasonló megállapítást tett a British Board of Film Classification (BBFC) is, amely a teljes ötödik évadot a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” minősítéssel látta el. 

 

Helytelen korhatár-besorolással tette közzé A Fehér Lótuszt az HBO 

Az HBO Max kínálatában elérhető A Fehér Lótusz című sorozat 16+ korhatár-besorolását is kifogásolta egy bejelentő, az abban megjelenő pornográf tartalmak, valamint a gyógyszer- és kábítószer-fogyasztás egyoldalú ábrázolása miatt, amely nélkülözte ezeknek a szereknek az egészségre ártalmas hatásának, valamint a negatív társadalmi és emberi következményeinek bemutatását.

 

A sorozatot az IMDB szerint az Amerikai Egyesült Államokban „Mature Audiences”, azaz felnőtt közönségnek szóló ajánlással szerepel, valamint Angliában és Németországban is 18-as besorolást kapott. A streamingszolgáltató ennek ellenére a „16 éven felülieknek ajánlott” kategóriába sorolta a programot, az HBO tévéadásában pedig a „15 éven felülieknek ajánlott” besorolással jelent meg.  

 

A vizsgálat megállapította, hogy a sorozatban bemutatott, kábítószer hatása alatt, kábítószerért történő ellenszolgáltatásként megvalósuló szexuális kapcsolat a 16-18 éves korosztályra károsan hathat. A magyar szabályozás értelmében a műsorszám csak a „18 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolással kerülhetett volna adásba. Az HBO Max szolgáltatója Csehországban bejegyzett társaság, a Médiatanács értesíti döntéséről a cseh médiahatóságot és kéri az eset kivizsgálását.

 

Akadálymentesítés: jól működött a narráció

A Médiatanács a szeptember 5-i ülésén elfogadta azt a jelentést, amely három tévécsatorna, az RTL Klub, a TV2 és a Duna TV műsoraiban megvalósult, látássérülteknek készült audionarrációs akadálymentesítés arányát vizsgálta. A Médiatörvény szerint a közszolgálati és meghatározó piaci pozícióval rendelkező csatornákon az este 18:30 és 21:30 közötti magyar gyártású műsorszámok esetén kötelező elérhetővé tenni az akadálymentesítést. Az ellenőrzött napokon minden audionarrációval látható műsorszám előtt elhangzott a figyelemfelhívás. Bár előfordultak hiányosságok, az érintett programokban a narráció alapján a tartalom érthető, a cselekmény követhető volt. Az RTL Klubon három saját gyártású napi sorozat futott az érintett műsorsávban. A narráció jó minőségű volt, pontosan és jó ütemben közvetítette a nem verbális történéseket. A TV2 programjában a vizsgált műsoridőben két saját gyártású napi sorozat szerepelt a kínálatában, az epizódokat narrációval ellátva sugározták.

 

A Duna Televízió vizsgált napjain főműsoridőben az Indul a bakterház és a Macskafogó című filmeket tette hozzáférhetővé a csatorna a látássérült nézők részére. Ugyan mindkét műsorszám esetében feltárt kisebb hiányosságokat a vizsgálat, de a történetek érthetőek és követhetőek voltak a látássérült nézők számára. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50