Királynők a várban: ilyen volt a 8. Világsakkfesztivál

forrás: Prím Online, 2022. október 11. 12:44

Október 8-án a sakk ünnepe töltötte be a Nemzeti Galériát Polgár Judit nyolcadik Világsakkfesztiválján, ahová tizenöt országból érkeztek előadók. A fesztiválra több mint háromezren látogattak el és tízezrek követték online az eseményeket. A sakk ünnepe a tengerentúlig is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken.

Az idei fesztivál vezérfonalát a Nők a sakkban, nők a tudományban téma adta. Az azonos című programban mások mellett, David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakk nagymester “Tények és mítoszok” című előadásában a sakk és a nemek kapcsolatáról beszélt, Rita Atkins matematikus, nemzetközi mester arról tartott előadást, hogy az egynemű iskolai oktatás hogyan növeli a lányok önbizalmát és érdeklődését a STEM-tárgyak iránt, és ez hogyan befolyásolja döntéseiket a továbbtanulásban, Barabási Albert-László hálózatkutató pedig a nők tudományos életben betöltött szerepéről szóló beszélgetésén elárulta: “Kutatások támasztják alá, hogy bár egyre több nő helyezkedik el a tudományos szakmákban, a nemek közti szakadék ennek ellenére érezhetően növekszik. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a nők egy idő után eltűnnek a tudományos pályáról, ami miatt a férfiak felé billen a mérleg, pedig sokszor egyszerűen az történik, hogy a tudománynak a nagyközönség számára egy kevésbé látható területén folytatják a munkát: például igazgatói pozícióba kerülnek vagy dékánok lesznek egy egyetemen.”

 

Fotó: Stiller Ákos

 

"Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet. A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség" – mondta Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója. 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

A NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Smartiz programja a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja. Emily Hofer, egyetemi tanuló és édesapja, Eric Hofer személyes történetén keresztül a résztvevők közelebbről megismerhették a program nyújtotta lehetőségeket. 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

„A Morgan Stanley aktívan támogatja a természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai oktatást, és elkötelezett, hogy növekedjen a nők aránya ezeken a területeken – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Az olyan programok, mint az immár ötödik alkalommal megszervezett Smartiz, lehetővé teszik a középiskolás lányok számára, hogy elmélyítsék matematikai tudásukat és elsajátítsák a kódolás alapjait. Hiszünk benne, hogy fontos lehetőséget teremteni és példaképeket felmutatni annak érdekében, hogy a tehetséges nők kibontakozhassanak ezeken a területeken. A Smartiz kiváló alkalom erre, hiszen a résztevőket mások mellett olyan női kollégáink mentorálják, akik sikeres karriert futottak be a Morgan Stanley budapesti irodájában, a globális bank egyik vezető informatikai és elemzőközpontjában.”

 

Az inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül. Az interaktív felnőtt és gyermekprogramok, valamint a kézműves foglalkozások mellett a résztvevők többek között kipróbálhatták a robotprogramozást, a Morgan Stanley Chess Caféban tehetségfelmérésen vehettek részt a gyermekek, míg a fesztivál “klasszikus” programján, a szimultánon Polgár Judittal és a sakkolimpikon és korosztályos világbajnok Gaál Zsókával mérhették össze tudásukat a látogatók.

 

Fotó: Stev Bonhage

 

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal “hand and brain” tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglista 7. Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Yona Kosashvili) nyert meg. 

 

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a “Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciát, melynek idei fővédnöke, Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikheil Chkhenkeli beszédében kiemelte: “A sakk bizonyítottan az egyik legerősebb eszköz, amit a gyermekek kezébe adhatunk, hogy sikeresen teljesítsenek az iskolában és az életben.”

 

Fotó: Stev Bonhage

 

A fesztivál záró pódiumbeszélgetésén Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója, Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója és Fogarasi Norbert, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője osztotta meg gondolatait arról, hogy mit tehetnek a cégek annak érdekében, hogy a lányok is megkapják a nekik járó figyelmet és lehetőségeket a STEM képességek elsajátításához és a tudományos területeken való elhelyezkedéshez. 

 

“A fesztiválon több szempontból is körbejártuk a lányok lehetőségeit a STEM-területeken. Úgy gondolom, ha megvan bennük a kellő motiváció, és megkapják a környezetük, azaz a társadalom támogatását, nincs előttük lehetetlen. Világszerte erősödik a sakk oktatásban betöltött szerepe, amihez az idei konferencián megszólaló szakemberek és pedagógusok nagymértékben hozzájárultak. Óvodás kortól több millió gyermek képzésénél alkalmazzák sikeresen a sakkot, ami autista gyermekeknél is hatásos eszköznek bizonyult. Ez a játék sokrétűen integrálható az oktatásba, a tantárgyakba, és a célunk, hogy a jövőben még több országban ismerjék meg és alkalmazzák ezeket a programokat” – emelte ki a főszervező, Polgár Judit. 

 

A 2022-es fesztivál programja az alábbi linkeken megtekinthető: 

Nők a sakkban nők a tudományban előadások: 

https://www.youtube.com/watch?v=LVED0ij1qC8

 

“Sakk az oktatásban” nemzetközi konferencia:

https://www.youtube.com/watch?v=iaNNRy_DcjY

 

“The Inspiration Cup” hand and brain mérkőzés: 

https://www.youtube.com/watch?v=1PfH59HBb-g

 

Az idei fesztivál összefoglaló videója ezen a linken megtekinthető: 

https://www.youtube.com/watch?v=BG1Bw9MvsYM

Kulcsszavak: Világsakkfesztivál sakk

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36