Itt az OpenAI GPT-4: első tapasztalatok!

forrás: Prím Online, 2023. március 15. 16:31

A ChatGPT az OpenAI GPT-3-as modelljén alapult, egészen pontosan annak GPT-3.5-ös verzióján. Az OpenAI tegnap jelentette be, hogy elérhetővé vált, első körben a fizetős ügyfelek számára a GPT-4-es modellje.

A GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) egy multimodális nagy nyelvi modell, amit az OpenAI hozott létre, a GPT sorozat negyedik tagja. Ez egy nagy multimodális modell (kép és szöveg bemeneteket fogad el, szöveges kimeneteket ad).

 

Egyelőre a vizuális modell nem elérhető, csak egy szűk kör számára, mivel ez még tesztelési szakaszban van.

 

Noha a GPT-4 egyelőre sok valós világbeli helyzetben rosszabbul teljesít, mint az ember, de a különböző szakmai és tudományos mérőszámokon az emberével összemérhető teljesítményt mutat.

 

A modell korábbi verziójához képest megbízhatóbb, kreatívabb és képes kezelni a sokkal árnyaltabb utasításokat. Az OpenAI adatai szerint a GPT-4 82%-kal kevésbé valószínű, hogy nem megfelelő tartalmat adjon, mint az előző verzió.

 

Ezen túl jobban teljesít az érzékeny témákban, mint például az orvosi tanácsok és az önkárosítás.

 

A cég adatai szerint a GPT-4 az előző modellhez képest 40%-kal nagyobb valószínűséggel ad ténybelileg helyes válaszokat. Mint ismeretes a nagy nyelvi modellek néha hajlamosak hallucinálni, azaz nem valós adatokat megadni, ennek valószínűsége csökken most.

 

Az OpenAI hat hónapot töltött a GPT-4 “iteratív összehangolásával”, felhasználva egy belső tesztelési program és a ChatGPT tanulságait, ami a vállalat szerint “minden idők legjobb eredményeit” hozta a tényszerűség, az irányíthatóság és biztonság.

 

A korábbi GPT modellekhez hasonlóan a GPT-4-et is nyilvánosan elérhető adatokkal képezték ki, többek között nyilvános weboldalakról, valamint az OpenAI által licenszelt adatokkal.

 

A GPT-4 jelenleg 2021. szeptemberig bezárólag rendelkezik valós világbeli adatokkal.

 

A GPT-4 alkalmazását már számos cég megkezdte. Ezek közül a legismertebb az új Bing, de a listán szerepel a népszerű nyelvoktató alkalmazás a Duolingó, a Khan Académia oktató platform, vagy Morgan Stanley bankház is.

 

 

A ChatGPT-4 teljesítménye

 

Az OpenAI adatai szerint a GPT-4 lényegesen jobban teljesít a szimulált humán vizsgákon, mint elődje a ChatGPT. Például egy szimulált ügyvédi vizsgán a vizsgázók felső 10%-a körüli pontszámmal teljesít; ezzel szemben a GPT-3.5 eredménye az alsó 10% körüli volt.

 

Az alábbi ábrán a GPT teljesítmény látszik a különböző humán vizsgákon a ChatGPT-vel összehasonlítva:

 

 

Ezek pedig a konkrét vizsgaeredmények:

 

A GPT-4-et tesztelték a különböző nyelvekre is:

 

A tesztelt 26 nyelvből 24 nyelven a GPT-4 felülmúlja a GPT-3.5 és más nagy nyelvi modellek, például a Google és a Facebook hasonló modelljeit (Chinchilla, PaLM). Ez nem csak az angol nyelvre igaz, hanem olyan kevés forrással rendelkező nyelvekét is, mint a lett, a walesi és a szuahéli:

 

Első személyes tapasztalatok

 

A GPT-4-et ma reggel kezdtem használni, mivel előfizetéssel rendelkezem. A korábbi modellhez képest a GPT-4 lényegesen jobb válaszokat ad, ugyan azon parancssorokra, mint elődje.

 

Különösen igaz ez a magyar nyelvre vonatkozóan és a magyar vonatkozású dolgok esetén.

 

Az interneten számos példa látható, hogy mire használható a GPT-4.

 

Például volt aki 20 perc alatt egy alapszintű számítógépes játékot készített nulla programozási háttérrel.

 

Az OpenAI hivatalos bemutatóján látható volt, ahol egy kézzel skiccel weboldal-tervből a GPT-4 egy kész HTML kódot állított elő, azaz egy kész weboldalt.

 

Más arra használta a GPT-4-et, hogy egy új gyógyszeralapanyagot “fedezzen fel”, ami a már meglévő gyógyszerek kémiai alapanyagának egy változata, amely nem rendelkezik szabadalmi védettséggel.

 

A lehetőségek száma egészen elképesztő.

 

Szerző: Szuhi Attila

Forrás: ite.hu/gpt-4/

Kulcsszavak: ite.hu ChatGPT OpenAI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38