Bemutatták a hazai fejlesztésű UV-C robotot

forrás: Prím Online, 2023. május 17. 21:11

Elkészült a hazai fejlesztésű, mesterséges intelligenciát is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa, a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás. A Budapesten megvalósuló fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek.

A fejlett tájékozódási képességekkel rendelkező, UV-C sugárzást alkalmazó robotok iránti igényt az olyan, főleg nagy tömegek által látogatott helyszínek, létesítmények gyors és hatékony fertőtlenítése teremtette meg, mint például a kórházak, tömegközlekedési eszközök, ahol viszonylag rövid idő alatt kell sok és változó geometriájú felületet fertőtleníteni.

 

A B+N Referencia Zrt. a szintén saját fejlesztésű, autonóm takarítórobotok tapasztalatait felhasználva vágott bele a projekt kivitelezésébe K+F csapatával, a hároméves munka eredményeként elkészült autonóm UV-C sugárzással fertőtlenítő robot működésében fontos szerepe van a mesterséges intelligenciának és a fejlett akadályfelismerési rendszereknek is.

 

 

A hagyományos fertőtlenítési módszerek magukban hordozzák a folyamat során használt vegyianyagokra rezisztens kórokozók kialakulásának veszélyét. Ezek a kórokozók a szokásos, vegyi alapú fertőtlenítési eljárásoknak nagymértékben ellenállnak, ezáltal növelhetik például a kórházi fertőzések kockázatát még a legkörültekintőbb takarítási, fertőtlenítési eljárások alkalmazása esetén is. Az UV-C sugárzás hatásmechanizmusa kritikus károsodást okoz a mikroorganizmusok, pl. baktériumok örökítőanyagában, amely megakadályozza szaporodásukat és túlélésüket. AZ UV-C sugárzással szemben jelenlegi ismereteink szerint nem alakul ki rezisztencia, ami az eljárás jelentős előnye a hagyományos vegyszerekhez képest.

 

A kihívás az UV-C sugárzással való fertőtlenítés adottságaiból fakadt, mint például a takarásban lévő felületek megfelelő elérése, amely az eddig leginkább alkalmazott, egy helyiség egy adott pontjára beállított berendezések hatékonyságát csökkentette.

 

 

Az új robot a rajta található UV-C sugárzó autonóm mozgatásával nem egy, hanem több pontról sugározza be a területet, ezzel csökkentve a takart felületek számát. A berendezés az önálló mozgáshoz a helyiség előzetesen felvett térképén meghatározott útvonalat járja be. A bejárás során a kiindulási térképen nem szereplő akadályokat részben vizuális információra alapozott, mesterséges intelligencia alapú algoritmussal kerüli ki. A fertőtlenítés során felvett 3D modellen kiszámolja a megvalósult dózist, azaz a sugárzás mértékét, erről vizuális visszajelzést ad a kezelőnek, illetve az érintett szakembereknek. Így a fertőtlenítés minősége ellenőrizhető, az esetleg szükséges kiegészítő kézi fertőtlenítés meghatározható.

 

A prototípusra most további tesztelések várnak, de még az idén elindulhat a gyártás. A projekt megvalósításához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatását is felhasználták. A létesítmények, közlekedési eszközök fertőtlenítésében UV-C sugárzást alkalmazó gyártók, szolgáltatók egy közös platformot is létrehoztak tavaly, Magyar UV-C Egyesület néven, amely keretet biztosít a kölcsönös tájékoztatás, a szakmai továbbképzés, a nemzetközi tapasztalatok honosítása és az UV-C fertőtlenítési technológia elterjedését segítő környezet kialakításához, ennek alapításában a B+N Referencia Zrt. is részt vett.

 

Mindemellett, a növekvő igényekre reagálva a Nemzeti Népegészségügyi Központban a szakmai képviseletekkel együttműködésben elkezdődött egy UV-C fertőtlenítő berendezések minősítésére vonatkozó eljárás kidolgozása, amely munkacsoportba a B+N Referencia Zrt. is delegált szakmai tagokat.

Kulcsszavak: robot B+N Referencia Zrt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36