Szintet lép az AI és a gépi tanulás

forrás: Prím Online, 2023. június 13. 14:06

Négy újítást vezet be a már Magyarországon is irodát nyitó Amazon Web Services (AWS) a gépi tanulás terén. Egyrészt a Bedrock felhőszolgáltatást a generatív mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez, másrészt az AWS Inferentia chipeket, amelyekkel az AI következtetési válnak kezelhetőbbé. Ezek mellett az AWS bemutatja a Trainium chipeket, amelyekkel gyorsabban kivitelezhető a gépi modellek tanulása, valamint az egyéni fejlesztőket segítve a vállalat ezentúl ingyenes hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhispererhez.

Az Amazon Bedrock egy új szolgáltatás a generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására. Azaz olyan alkalmazások létrehozására, amelyek szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat képesek megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A fejlesztők a Bedrock segítségével szöveggenerálásra képes AI-rendszerekkel bővíthetik a szoftvereiket. A szolgáltatás hozzáférést biztosít az Anthropic és az AI21 startup cégek élvonalbeli nyelvi modelljeihez, valamint a Stability AI Stability Diffusion képeket generáló mesterséges intelligenciamodelljéhez is. Ezek mellett az AWS két generatív nyelvi modellel rendelkezik. A Titan Text képes szöveget előállítani kulcsszavak alapján, a Text Embeddings pedig a szövegek matematikai ábrázolását készíti el a fordításokhoz, keresésekhez.

 

A Bedrock ráadásul anélkül használható, hogy a betáplált információk visszaszivárognának a modellek képzéséhez használt szélesebb adathalmazba. Az érzékeny vállalati információk - például pénzügyi jelentések vagy üzleti tervek – így semmiképp sem kerülnek be a modell képzési adataiba, sem pedig megosztásra más ügyfelekkel.

 

 

Az ultranagyméretű gépi tanulási modellek futtatásához hatalmas számítási kapacitásra van szükség. Ezekhez jelenleg az AWS Inferentia chipek nyújtják a legnagyobb energiahatékonyságot és a legalacsonyabb költségeket. Ugyanakkor a generatív AI-modelleket be is kell tanítani, hogy azok a megfelelő választ, képet, összefüggést vagy egyéb jellegű eredményt biztosítsák. Ehhez mostantól az AWS Trainium chipjei kínálnak bőséges hálózati képességet, ami kulcsfontosságú az ilyen modellek gyors és költséghatékony betanításához.

 

Mindezek mellett az AWS az egyéni fejlesztők számára hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhisperer szolgáltatásához is. Ez egy olyan mesterséges intelligenciával működő kódoló segéd, amely minden szoftverfejlesztő számára gyorsabbá és könnyebbé teszi a kódolást. Generatív mesterséges intelligenciát használ, hogy valós időben adjon kódjavaslatokat a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján. Az Amazon CodeWhisperer-t az egyéni fejlesztők díjmentesen, használati korlátozások nélkül vehetik igénybe.

 

Az innovációk bevezetésével az AWS továbbra is kulcsszerepet kíván játszani a gépi tanulás demokratizálásában, hogy az bárki számára elérhetővé váljék, beleértve a vállalat több mint 100 000 különböző méretű ügyfelét, számos iparágban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Még mindig óvatlan az online vásárló magyarok ötöde

A magyar lakosság majdnem háromnegyede rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül (69 százalék), és szinte mindenki (97 százalék) tudatában van az ezzel járó kockázatoknak. A megkérdezettek négyötöde legalább egy módszert alkalmaz is a biztonsága érdekében viszont ötből egy fő még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét – derült ki az OTP Mobil friss felméréséből. 

2024. május 8. 14:16

Építőipari innováció: egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai. Feladatuk egy piaci bevezetés előtt álló termék, a rozsdamentes acélból készített, hullámos gerincű gerenda viselkedésének feltérképezése. A hullámos kialakítás jelentősége, hogy a gerinc merevsége nagyobb a hagyományos, egyenes gerinchez képest, ezáltal csökkenthető a profil vastagsága, súlya, végső soron bekerülési költsége és az előállítás környezeti terhelése is.

2024. május 8. 12:50

GKID-Mastercard Digitális Kereskedelmi Körkép 2024/I

Továbbra sem látszik a fellendülés a belföldi e-kereskedelmi piacon. Ráadásul a jelenség nem magyar sajátosság, szinte minden régiós és EU-s piacot érint. Az okok között pedig elsősorban az elmúlt két év folyamatos vásárlóerő-csökkenése,  valamint a látványosan megerősödő kínai e-kereskedők térhódítása áll. Ebben a piaci környezetben az online vásárlókért folyó versenyben egyre nehezebb dolga van a hazai vállalkozásoknak – derül ki a GKID és a Mastercard közös, Digitális Kereskedelmi Körkép néven publikálásra kerülő riportjának legújabb, 2024-es kiadásából.

2024. május 8. 11:28

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36