A HONOR 90 és a HONOR Magic5 Pro alvást támogató és szemet kímélő hatásai

forrás: Prím Online, 2023. július 10. 20:13

A kékfény egy erős vizuális inger, amely éberségünket úgy növeli, hogy felgyorsítja az olyan természetes szteroidok termelését, mint például a kortizol. Pont emiatt kulcsfontosságú eleme a modern világításrendszereknek és alapja több modern kijelzőtechnológiának is. 

Az erős kékfény tisztábbá és élesebbé teszi a képeket, de ugyanakkor jelentősen fáraszthatja is a szemet. Sok LED-égőnek erős része a kék, hiába látjuk a megjelenített fényt fehérnek. Sőt, pont emiatt tűnnek annyira erőteljesnek a hideg fehér égők. A túlzott kékfény kényelmetlen és kellemetlen lehet, főleg hosszú idő után, ami miatt sokaknak jobban fáradhat a szeme. Ezért is törekszenek a gyártók – és persze a HONOR – arra, hogy csökkentsék eszközeiken a kékfénykibocsátást.

 

A sok kékfény más problémákhoz is vezethet, ugyanis hatással lehet a vérnyomásra és a szívritmusra is. A porfirin által szívódik fel és oxigénszinguletteket termel, amik gyulladást okozhatnak és csökkenthetik az általános anyagcsere működéséhez szükséges mitokondriális működést. Ugyan nem észleljük, a természetes napfényben kevesebb a kékfény a nap kései fázisaiban, például naplementekor. Ha ilyenkor kékfény ér minket, akkor nehezebben alszunk, és az is rosszabb minőségű is lesz. A kékfény ugyanis blokkolja a melatonintermelést, ami egy az alvást segítő hormon: ez természetes módon a nap kései szakaszában éri el csúcspontját a szervezetben.

 

Ezért is fontos tehát a nap kései szakaszában mérsékelni a kékfénynek való kitettségünket. A digitális eszközök azonban általában nem változtatják kékfénytermelésük mértékét a napszak függvényében. A HONOR két legújabb okostelefonja, a HONOR Magic5 Pro és a HONOR 90 viszont pontosan ezt teszi. A napszakkal együtt változik az, hogy mennyi kékfényt bocsát ki a kijelzője. Ez a technológia pedig egyre fontosabb, ugyanis egyre több időt töltünk képernyők előtt.

 

A képernyők kék, zöld és vörös fények keverékével dolgoznak, a szemeink pedig ezekből érzékelnek fehér vagy más színeket. Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy milyen ezen színek egyensúlya általában a telefonoknál a kék esetében, és azt is, hogy milyen a HONOR Magic5 Pro normál üzemmódjában. A készüléknek azonban van egy szem- és alváskímélő funkciója, ami spektrális eltolódással közel 40%-kal csökkenti a kékfénykibocsátást a nap kései szakaszában. Tehát ha ebben a módban használjuk az eszközt, akkor kevésbé fáradhat a szemünk és jobban is aludhatunk.

 

Kimenetcsökkentés; piros 1,5%, zöld 9,9%, kék 39,3%. Az Y tengely-relatív egységekben van megadva, az alapvonalhoz képest nullázva.

 

A HONOR Magic5 Pro spektrális teljesítményének vizsgálata

 

A telefont O2 SIM-kártyával szereltük fel, a szabványos operációs rendszert és a kapcsolódó alkalmazásokat pedig Wi-Fi és 5G kapcsolat segítségével töltöttük le. A készülékre JPEG-fájlként betöltöttek egy egyedi célfájlt, amely piros, zöld, kék és fehér területeket tartalmazott a maximális kromatikus szinteken. Ezt egy fényképmegjelenítő alkalmazással jelenítettük meg.

 

A készüléket egy szabványos laboratóriumi retortaállványhoz rögzített táblára szereltük. Az áramellátás egy USB C töltőn keresztül történt. Minden vizsgálatot úgy végeztünk, hogy a készüléket a hálózati áramforráshoz csatlakoztattuk.

 

Egy a bemenetén diffúzorral ellátott spektrométer szonda optikai szálát (Ocean Optics, USB2000+UV+UV+VIS+ED) nagyjából a céltárgy fehér területének közepére helyeztük, és egy OceanView™ 2.0.7 verziót futtató számítógéphez csatlakoztattuk. Az optikai kábelt szabványos rögzítőkkel erősítettük a retortaállványhoz. A szín- és fénysűrűségváltozót az „alapértelmezett” értékeken hagytuk, a spektrális kimeneteket az OceanView szoftveren keresztül rögzítettük, majd az MS Excel programba továbbítottuk.

 

Az értékeket a délutáni órákban olvastuk le „szemkímélő” üzemmódban, a lehetőség be- és kikapcsolt állapotában egyaránt. A „Szemkímélés és alvás” funkció esetében az értékeket körülbelül 30 perces időközönként olvastuk le egy 24 órás intervallumban, az alapértelmezett 22:00 és 07:00 közötti időbeállítások alkalmazásával. Mindkét esetben a felvételi tartomány az ultraibolyától az infravörösig terjedt, bár az értéktartományt később az emberi látótávolságra szűkítettük. A szem- és alváskímélő üzemmód ellenőrzése során a telefon kijelzőjét minden egyes leolvasásnál aktiválnunk kellett*. Hagytunk egy rövid időt (>=30 másodperc) a kijelző stabilizálódására. Ez a kezdeti kísérleti beállítás során végzett méréseken alapult.

 

A spektrométer értékeit a zaj eltávolítása érdekében a csúcsértékeknél átlagoltuk, és ezeket az átlagolt értékeket használtuk a számításokhoz.

 

A kékfény szervezetre gyakorolt hatása jelenleg még nincs kellően értelmezve, és jelentős problémává válik az egészségünkre. Megzavarhatja az alvást és más hosszútávú hatásai is lehetnek. A hosszútávú alvászavarok számos olyan betegséggel járnak együtt, amelyeket a HONOR újszerű technológiájával könnyebb lehet elkerülnünk. A HONOR cirkadián éjszakai kijelzőjének és dinamikus fényerő-szabályozási funkcióinak kifejlesztése fontos lépés ebbe az irányba.

 

____________________

*Az újraaktiválás során a kijelző a szonda helyzetéhez képest kis mértékben elmozdult.

Kulcsszavak: HONOR okostelefon

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38