Ai kiállítást szervez a Prompter Csoport

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 9. 13:10

A májusban alakult Prompter* Csoport látványos kiállítással mutatkozik be szeptember 13-án Budapesten a Hungarian AI BUSINESS FORUM 2023 kísérő eseményeként. A vászonra álmodott mesterséges intelligenciával támogatott, generatív alkotásokat ismert kurátorok válogatták össze a csoport legjobbjainak pályázataiból.

Pop-up kiállításon mutatja be a generatív művészet lehetőségeit a legnagyobb hazai prompter* közösség. A mesterséges intelligencia üzleti felhasználást célzó konferencián, főleg szakmai közönség számára demonstrálják, hogy mennyit fejlődött a generatív képalkotás az elmúlt egy évben. Későbbiekben azonban mindenki számára nyitott kiállításokat is terveznek. 

 

A Prompter Csoport, egy a Facebookon Prompters Hungary néven szerveződött, rendkívül aktív mesterséges intelligencia programokkal dolgozó alkotói közösség, amely 1200 tagja a folyamatos fejlődést célozta meg. Tagjaik között találunk lelkes amatőröket és professzionális művészeket egyaránt, akik felismerték a grafikus Ai megoldásokban rejlő lehetőségeket. 

 

 

„Nem vagyunk művészek, a Csoport tagjai nagyon színes képet mutatnak, ennek ellenére azt gondoljuk, hogy nem mindenki képes a mesterséges intelligencia segítségével értékelhető műalkotásokat létrehozni. Nem kívánjuk a grafikusok, festők vagy fotósok világát felbolygatni.

 

A véleményünk szerint az Ai egy új lehetőség, amelynek vannak művészeti kifutási lehetőségei is.

 

A csoportunk tagja rengeteg időt töltenek tanulással és ennek a megszerzett tudásnak a végeredménye az a minőségi tartalom, amelyet most a kiállításba rendeztünk. – magyarázza Csoport alapítója Turcsán Tamás Péter.

 

Weboldaluk a PrompterCsoport.hu oldal magyar közösségi platformként és mozgalomként definiálja magát, amely az alkotók és az Ai-generált grafika és promptok köré szerveződik. Célja, hogy összefogja az e területen érdeklődő vagy dolgozó embereket, elősegítve a tudásmegosztást és a közös fejlődést. A csoport folyamatosan kutatja az új lehetőségeket, beszámol az AI-grafika lehetőségeiről és kihívásairól, miközben kiállításokat és eseményeket is szervez, hogy a tehetséges alkotók munkáját széles közönség elé tárja. 

 

 

„A Prompter Csoport nem csupán egy online platform vagy közösség – ez egy mozgalom. Hiszünk abban, hogy az mesterséges intelligencia által generált grafika nem csak egy technológiai újítás, hanem egy új eszköz a kreativitás, az oktatás, és az emberi kapcsolatok erősítésére.”  – állítja az alapító Turcsán Tamás Péter, aki a startupok világában dolgozik és hobby szinten kezdett el az Ai eszközökkel alkotni.

 

A Párizsi Udvar átriumában kiállításra kerülő 19 képet a Brand Art Studio zsűrizte. Az alkotások technika és téma tekintetében is igen színes képet mutatnak, minden pixelükben a mesterséges intelligencia és a művészet találkozását ünneplik, bemutatva az Ai generált képek lenyűgöző világát. A mostani kiállítás ugyan a konferenciához kapcsolódik, de a későbbiekben azonban mindenki számára nyitott kiállításokat is terveznek a Prompter Csoport tagjai, akik remélik, hogy egyre többen érdeklődnek majd a mesterséges intelligencia és művészet izgalmas kereszteződése iránt. A bemutatkozó tárlat lehetőséget nyújt arra is, hogy a látogatók elgondolkodjanak a jövő művészetének alakulásáról, a mesterséges intelligencia felhasználásának új lehetőségeiről, akár személyesen is kérdezzenek a Prompter Csoport jelenlevő alkotóitól.  

 

Az illusztrációk: 

Tamás Krisztina: Tartósított Naprendszer

Bondor András: Pixel-ception

______________________

*Prompt: A Mesterséges Intelligencia számára adott utasítás, leírás, definíció, amely eredménye lehet egy generatív művészeti alkotás. 

* Prompter: Az alkotó, aki a mesterséges Intelligencia segítségével hoz létre alkotásokat.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36