A Huawei innovatív füst- és tűzérzékelő megoldása képes előre észlelni az erdőtüzet

forrás: Prím Online, 2023. október 29. 11:59

A Huawei Technologies egy olyan új drónokra, mesterséges intelligenciára és az 5G hálózat képességeire épülő megoldást mutatott be, amely segít idejében jelezni, és ezáltal megelőzni az erdőtüzeket. Az új technológiát a PROBOTEK dróntechnológiával foglalkozó startup céggel, és a Cyta távközlési szolgáltatóval közösen a ciprusi Athalassa Parkban telepítették. Az új rendszer 5G hálózaton keresztül összekapcsolja a talaj menti szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom érzékelőket az erdő felett repülő drónokkal, valamint mesterséges intelligencia segítségével elemzi a drónok által rögzített képeket. A technológia már az első tűzjeleknél képes riasztani, és valós idejű adatokkal látja el a hatóságokat, többek között a tűz méretéről, terjedési irányáról és az optimális oltási útvonalról.

A rendkívül forró és száraz nyarak miatt az erdőtüzek az elmúlt években súlyos problémát jelentettek Cipruson. Az új technológiák, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia és a drónok azonban képesek előre észlelni az erdőtüzet, és ezáltal csökkenteni a károkat, védve a helyi lakosságot. A Huawei, a PROBOTEK nevű dróntechnológiával foglalkozó startup céggel együttműködve a Cyta távközlési szolgáltató 5G hálózatán október végén Nicosiában mutatta be továbbfejlesztett, innovatív tűzérzékelési megoldását. 

 

 

Az új rendszer 5G hálózaton keresztül kapcsolódik a talajon lévő szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkhöz, amelyek az erdő felett repülő drónokkal kommunikálnak, és a mesterséges intelligencia segítségével valós időben elemzi a drónok által rögzített képeket. Ha tűz gyanúja merül fel, a rendszer képes tájékoztatni a hatóságokat SMS-ben, e-mailben vagy telefonon keresztül, és valós idejű információkkal ellátni őket, például a tűz helyszínéről, méretéről, terjedési irányáról és a legoptimálisabb oltási útvonalról. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy akár már az első jeleknél riasztani tud, például talaj menti füst észlelése esetén, így az új technológia révén az észlelés és a tűzoltók automatikus értesítése akár 2,5 percre csökkenthető. Mindez azért lényeges előrelépés, mert az erdőtüzek keletkezésénél az első 15 perc kritikus, minél hamarabb észlelik a tüzet, annál könnyebb megelőzni a terjedését. 

 

Az innovatív tűzérzékelési megoldást először 2022-ben Athénban telepítették. Azóta a technológia számos tesztelésen és fejlesztésen esett át. A korai tűzérzékelő rendszer bevezetése a Huawei "Smart & Green Village" társadalmi programjának keretében valósult meg, melynek célja, hogy széles körű hálózati lehetőségeket és oktatást biztosítson az ország vidéki területein. 

 

 

„A Cyta 5G hálózata jelentősen hozzájárul a Huawei futótűz-észlelési projektjéhez azáltal, hogy nagy sebességű, alacsony késleltetésű kapcsolatot biztosít, amely elengedhetetlen a valós idejű adatátvitelhez és a drónok működéséhez” – mondta George Metzakis. A Cyta kereskedelmi igazgatója hozzátette, hogy az 5G fejlesztése végtelen lehetőségeket nyit meg a katasztrófaelhárítástól az intelligens városok energiaellátásáig, amelyek javítják a polgárok életminőségét.

 

Radoslaw Kedzia, a Huawei Europe alelnöke hozzátette, a Huawei elkötelezett amellett, hogy olyan kezdeményezéseket és megoldásokat hozzon létre, amelyek hozzájárulhatnak a környezeti és társadalmi problémák kezeléséhez Cipruson és egész Európában: „A technológia nem állhat szemben a természettel, épp ellenkezőleg, segítenie kell a természet kibontakoztatását. A legújabb digitális technológiákat, amilyen a mesterséges intelligencia, a felhő és az 5G, gyorsan integrálják és széles körben alkalmazzák a különböző iparágakban. Ez elősegíti a digitális átalakulást és a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, és kézzelfogható előnyöket hoz a társadalom egésze számára.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36