A Synergon 22 közintézményt csatlakoztat a hálóra

, 2001. március 7. 11:13
A Synergon Informatika Rt. 2001. február végén írta alá a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodával (NIIFI) a NIIF 155 Mbps-os internetes információs gerinchálózat végponti eszköz bővítéséről szóló szerződését. A közel 80 millió forintos szerződés értelmében a Synergon újabb 22 NIIF régióközpont bekapcsolását teszi lehetővé a tavaly kiépített hálózatba.
A most csatlakozó intézmények – budapesti és vidéki főiskolák, könyvtárak és múzeumok egyaránt – korábban nem vagy csak igen alacsony sávszélességű internetes hozzáféréssel rendelkeztek.

A NIIF-Program

A Synergon tavaly év közepén telepítette nagyteljesítményű kapcsológépeit az NIIF új nagysebességű hálózatához, melynek eredményeként a NIIF-Program Európa fajlagosan egyik legnagyobb és legszínvonalasabb hálózatát működteti és használhatja. A hálózat kiépítésnek és működtetésének költségeit állami költségvetésből finanszírozzák, a csatlakozást pályázati úton nyerhetik el az egyes intézmények.

„A kutatás jó esetben mindig egy lépéssel a kommerciális szolgáltatások előtt jár, aminek a támogatását egy kereskedelmi szolgáltatótól nem lehet elvárni. A Synergon magas szakmai kompetenciája révén jó partner volt abban, hogy az egyik legmagasabb színvonalú, külön célú felsőoktatási kutatási hálózatot létrehozhattuk" – mondta Nagy Miklós a NIIF Iroda igazgatója.

Közel egy évtizede a magyarországi egyetemek-főiskolák oktatói és kutatói, valamint a könyvtárak közötti kommunikáció fejlesztése érdekében indították el a nemzeti infrastrukturális programot. A hálózati infrastruktúra eleinte egy elektronikus levelező rendszert jelentett, mely az internet térhódítása révén fejlődött internetes hálózattá.

A négyszázezer felhasználós hálózat jelenlegi összes kapacitása 3,5 Gbit/s. A nagyobb végpontok közvetlenül a 155 illetve 34 Mbit/s sebességű gerinchálózathoz kapcsolódnak. 1997 májusában a kutatói hálózat nemzetközi összkapacitása 10 Mbit/s volt, jelenleg pedig 155 Mbit/s, amin belül 50%-os a tengerentúli hozzáférés aránya. A gyors és nagyfokú fejlődés annak köszönhető, hogy az EU támogatásával erőteljesen fejlődött az európai kutatói hálózat, és különösen az elmúlt három év kormányzati támogatása révén Magyarország ezekben a projektekben az elsők között vehetett részt. A NIIFI, a hálózatfejlesztéssel párhuzamosan, a jövőben a digitális könyvtári rendszerek, az elektronikus aláírás, a hálózati cashrendszer, a hálózati információk indexelése, az IP-telefónia, a videokonferencia vagy például az elosztott szuperszámítógépes alkalmazások bevezetésére törekszik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36