500 millió eurós európai akkumulátor-alap indul

forrás: Prím Online, 2024. január 18. 19:44

A rugalmas és sokszínű európai akkumulátor-alapanyag ellátási lánc kialakítását célzó alap létrehozását határozta el az EIT InnoEnergy és az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a Demeter Investment Managers. A forrás induló keretösszege 500 millió euro lesz.

Az alapot az akkumulátorok iránti ugrásszerűen növekvő európai kereslet hívta életre, mivel jelentős hiányosságok mutatkoznak az EU akkumulátor-alapanyag ellátási láncának upstream oldalán (bányászat, feldolgozás). A kritikus nyersanyagokról szóló uniós törvény (CRMA) követelményeivel összhangban, amelyek elsődleges célja a külföldi beszállítóktól való túlzott uniós függőség csökkentése, az alap a hazai kapacitások növelését támogatja az olyan stratégiai fontosságú akkumulátor-alapanyagora fókuszálva, mint a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán és a grafit.

 

„A virágzó és ellenálló európai akkumulátoripar biztosítása érdekében fokoznunk kell az erőfeszítéseinket a hazai akkumulátor-alapanyaggyártás terén. Bár biztató, hogy egyre több ambiciózus kezdeményezés és pénzügyi ösztönző jelenik meg az állam és a magánszereplők részéről, azért ezek jellemzően az érett projektekre összpontosítanak. Oda kell figyelnünk azokra is az induló kezdeményezésekre is, köztük a korai fázisú, upstream projektekre is, amelyek elkötelezettek a fenntartható, nyomon követhető és átlátható akkumulátor-alapanyagellátási lánc mellett.” – mondta Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója. 

 

A Demeter alapkezelőként és vegyesvállalati partnerként fog közreműködni, a zöld technológiák és az infrastruktúra területén szerzett tapasztalataira támaszkodva. 

 

„A Demeter a zöld befektetések terén elismert szakértelmét és a befektetések legmagasabb ESG-szabványoknak való megfelelését biztosító módszertanát kölcsönzi az együttműködés számára.” – mondta Antoine Troesch, a Demeter ügyvezető partnere. Hozzátette a Societe Generale az EIT InnoEnergy és a Demeter kizárólagos pénzügyi tanácsadójaként lesz jelen a kooperációban, támogatva a tőkebevonást.

 

Az EBA Alapból származó befektetések legalább 70%-át olyan projektekre fordítják majd, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését az Uniós és a szomszédos országokhoz köthetően. A fennmaradó 30%-ot az EU nyersanyag-partnerségi országaiból, például Kanadából, Namíbiából és Argentínából származó nyersanyagellátás növelésére különítik el.

 

Az EBA Alap abban kívánja támogatni a projekteket, hogy megfeleljenek a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak. Követve az EU akkumulátor-rendeletben előírt fenntarthatósági kritériumokat a nyomon követhetőségre, fenntarthatóságra és körforgásra vonatkozóan, valamint a CRMA keretében jelenleg is kidolgozás alatt álló egyéb kritériumokat. Az Alap a fenntartható finanszírozásról szóló uniós közzétételi rendelet (SFDR) értelmében, a 8. cikk szerint listázott alapként, az egyik legmagasabb ESG-besorolással fog rendelkezni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36