Palmtopmodellek

Guttray László Guttray László, 2001. március 20. 18:59
Amikor a menedzsereket arról kérdezték, milyen elvárásaik vannak a mobilszámítógépekkel, palmtopokkal, adattároló és kommunikációs eszközökkel szemben, a vizsgálatot végzők a következő két fő jelzőt karikázhatták be az adatlapokon: kicsi és nagy.
Tudathasadásról szó sincs, az alapvető különbség oka, hogy a tesztlap első oldalán a hordozhatóság szempontjaira vonatkozó kérdések szerepeltek, míg a következő lapon azt vizsgálták, mekkora billentyűzet (vagy más adatbeviteli eszköz) és milyen kijelző szükségeltetik a felhasználó szerint.

Logikusan az első válasz: kicsi, a második pedig: nagy.

E kettősség szorításában fejlődik a számítástechnika, hiszen használaton kívül a farzsebméretet preferáljuk, ha viszont otthon (munkahelyen, metrómegállóban, repülőtéri tranzitban, fogorvosi váróban, bankban, pénztári sorbaállás közben vagy uszoda-, busz-, illetve színházbérlet kiállítására várva) adatot kívánunk bejuttatni vagy megjeleníteni, akkor éljen a szabványbillentyűzet és a 21 inches full color monitor - még akkor is, ha a két elvárás nyilvánvalóan ellentmond egymásnak. A bármilyen (hangsúlyozzuk: BÁRMILYEN) hasonló funkciójú eszközzel való könynyed csatlakoztathatóságot már nem is érdemes említeni, sőt azt sem, hogy a "tárgy" legyen internet-, de legalábbis WAP-képes, mert a világháló nélkül sokak szerint fabatkát sem ér a mobil.

Próbáljuk meg összefoglalni ezek után, mi is az, amit várunk: hordozva kicsi, használva nagy. Áramfogyasztása minimális, processzorteljesítménye maximális. A webet nagy sebességgel éri el a zöld mezőről is, ugyanakkor lassan amortizálódik. Ismerje fel az összes adatformátumot, és lehetőleg operációs rendszerével legyen képes megnyitni azokat, legyen olcsó, karcsú és kecses, hogy jobb társaságban szerényen a damasztterítő és a kristálypohár közé helyezve is feltűnően mutassa tulajdonosának másodlagos értékeit. Finoman zümmögve (politúrozott asztalon ide-oda csúszkálva) jelezze, hogy telefonhívás, e-mail, SMS vagy legalábbis egy fax érkezetett, mutassa azonnal (de színesben ám!), hogy az üzenet fontos embertől jött, és nem igazán nagy baj, ha kiprinteli (színesben), netán felolvassa, amit akarunk. Ezeken túl azonosítsa a hangomat, illatomat, ujjlenyomatomat, e-szignómat, bankkártyámat, autómat - és a sor folytatható.

Az egészben az a döbbenetes, hogy mindezek az elvárások egyáltalán nem összeegyeztethetetlenek, bár úgy tűnik, a megvalósításra kicsit még várni kell. Az összeállításunkban felvonultatott palmtopmodellek azonban már jelenlegi képességeikkel is feltétlenül csábítóak és ígéretesek, s a divatirányzatokat elemezve semmi esetre sem tartoznak a "kifutó" modellek közé.

Kulcsszavak: notebook palmtop pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36