Gyárbezárások a TDK-nál

Tóth Kristóf, 2001. április 23. 22:03
A TDK Corporation képviselői az elmúlt hét végén bejelentették, hogy 330 amerikai alkalmazottjuk elbocsátására, valamint két amerikai gyártóüzemük bezárására kényszerültek.
A cég vezetői az elmúlt időkben a piacon egyre nagyobb számban megjelent olcsó tajvani és thaiföldi termékekkel, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható egyre gyengébb eladási mutatókkal indokolták ezen kényszerű lépéseiket. A TDK hamarosan bezárandó két észak-akerikai üzemében eddig egyébként videokazettákat, audiokazettákat, CD-termékeket, valamint floppy lemezeket gyártottak.

Egy ugyancsak nemrégiben bejelentett 33 millió dolláros átszervezési projekt keretében a TDK a hónap végén a georgiai üzemben fel kíván hagyni a videokazetták gyártásával, ugyanitt egyébként március végén hagyták abba a különböző CD-termékek gyártását. A TDK Electronics kaliforniai üzemében pedig nemrég abbahagyták az audiokazetták és a floppy lemezek gyártását.

A cég a CD-R termékek gyártásának az említett georgiai üzemben való felfüggesztését elsősorban azzal indokolta, hogy az elmúlt évben az 1999-es évhez képest hatvan százalékkal kevesebb lemezt adtak el, az üzem havi termelése egyebként 7 millió darab CD. A TDK vezetői a cég videokazettákat érintő eladási mutatóival is nagyon elégedetlenek, hiszen míg 1996-ban még 1,3 milliárd kazettát adtak el, addig a tavalyi évben már csak 1,1 milliárd darabot.

"Manapság már lényegében az összes nagyobb konkurensünk Tajvanon vagy Taiföldön székel, és ezen cégek gyártókapacitása óriási, így sokkal több terméket gyártanak, mint amennyit a piac azonnal fel tudna vásárolni. Ennek következtében a kereslet-kínálat jelenleg nagyon kiegyensúlyozatlan, valamint ezen távol-keleti cégek dömpingáron tudják kínálni különböző termékeiket. Ezek a piaci körülmények nagyon megnehezítik a dolgunkat" - nyilatkozta a TDK cég szóvivője.

A TDK georgiai üzemében havi 7 millió darab VHS kazettát állítottak elő, míg a cég kaliforniai üzemében havonta 8 millió audiokazettát és 3 millió floppy lemezt gyártottak. A cég az észak-amerikai üzemek működésének átszervezése után egyre nagyobb hangsúlyt kíván majd fektetni németországi, valamint thaiföldi gyártóüzemeire. A cég a két említett gyár alkalmazottjaiból 220-at tart meg, akik a cég kereskedelmi központjaiban fognak ezután dolgozni.

Kulcsszavak: TDK +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05