Internet Explorer - QuickTime kompatibilitási probléma

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 16. 21:24
Az Apple Computer szóvivője a napokban bejelentette, hogy a cég fejlesztői gőzerővel azon munkálkodnak, hogy kijavítsák azt a hibát, mely meggátolja, hogy a QuickTime médialejátszó szoftver együttműködjön a Microsoft legfrissebb webböngésző szoftverével.
A probléma egészen pontosan július 31-én bukkant fel, ugyanis a Microsoft ekkor adta ki az Internet Explorer 5.5 SP2 névre hallgató javítócsomagot. Elmondások szerint azok a felhasználók, akik feltelepítik az említett Microsoft javítócsomagot, a telepítés után már nem tudnak QuickTime videókat nézni. A probléma egyébként nem csak az IE 5.5 sajátja, mert állítólag a jelenleg még csak béta állapotban leledző IE 6-tal is hasonló problémák adódnak.

"Kijelenthetem, hogy az Apple nagyon körültekintően viselkedik a QuickTime médialejátszó szoftver, valamint az Internet Explorer 6 Beta és Internet Explorer 5.5 SP2 szoftverek közötti kompatibilitási problémák kiküszöbölését illetően. Fejlesztőink szorosan együttműködnek a Microsoft programozóival, így várhatóan minél hamarabb kijavítjuk majd a hibát. Hamarosan kiadunk majd egy javítást a QuickTime szoftverhez, mellyel kapcsolatban nemsokára már több információval szolgálhatok majd" - nyilatkozta az Apple egyik szóvivője.

Az eddigi tapasztalatok szerint egyedül az Apple-nek, illetve a QuickTime szoftvernek gyűlt meg a baja a Microsoft közelmúltban kiadott javítócsomagjával, hiszen például a RealNetworks-féle RealPlayer, az Adobe Systems-féle Acrobat Reader és a Macromedia Shockwave lejátszója is minden gond nélkül működik a csomag feltelepítése után is. Szakértők szerint az Internet Explorer és a QuickTime inkompatibilitása azzal okolható, hogy a Microsoft a közelmúltban jelentős mértékben megváltoztatta az álláspontját a browserből elérhető külsős alkalmazásokat illetően. Egyesek szerint a Microsoft utóbbi időkben tanúsított viselkedése nagyon aggasztó, és sokan már gyászolják a webböngészők plug-in-jeit is.

A Microsoft szóvivője az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a cég az Internet Explorer 5.5-től kezdve felhagyott a plug-in-ek támogatásával, ugyanis az IE browser már sokkal inkább a Microsoft által kifejlesztett ActiveX technológiára támaszkodik. Az ActiveX konkurenciájának tekinthető Sun Microsystems-féle Java programozási nyelvet egyébként a Windows XP operációs rendszer és az Internet Explorer 6 alaphelyzetben már nem is támogatja majd. Az ActiveX-et azonban sokan nagyon veszélyes, a rosszindulatú felhasználók által könnyen kihasználható eszköznek tartják, mely ellen a Microsoft a javítócsomagok folyamatos kiadásával próbál meg védekezni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05