Négymagos, energiatakarékos processzor a VIA-tól

Széll Zoltán, 2011. május 15. 16:50

A hét közepén a VIA bevezette asztali PC-khez és a HTPC piacra az első négymagos mikroprocesszorát. Az új 1,2+ GHz-es CPU – márkaneve: „QuadCore” – processzor a szuperskalár „out-of-order” (az eredeti sorrendtől eltérő utasítás végrehajtás) x86 architektúrán alapul. Az új processzor legfontosabb jellemzői a többszálú technológia és az alacsony energiafelvétel.

 Az új processzor a VIA Isiah mikroarchitektúrán alapul, amelyet az egy- és kétmagos VIA Nano / Eden család használ. A négymagos processzor két, kétmagos lapkát tartalmaz egyetlen 21 x 21 mm-es tokban.
 A NanoBGA2 tokba szerelt lapkák két-két CPU magot tartalmaznak. A most bejelentett processzor új jellemzői a 4 MB-os L2 gyorsító-tár és az 1333 MHz-es V4 busz. Szintén új az „Adaptive Overlocking” sebességnövelő technológia, amely az AMD „Turbo Core” vagy az Intel Turbo Boost technológiákhoz hasonló. Amikor a processzor működik egy adott hő- és energia-korláton belül marad, ezért az Adaptív Overlocking a magfrekvenciát az alap1,2 GHz-ről 1,46 GHz-re képes növelni. Ezt a VIA úgy jelöli, hogy „1,2+ GHz”. Az új VIA CPU magába foglalja a VIA processzorok korábbi generációinak olyan jellemzőit, mint 64-bites utasításkészlet, a virtualizáció és a VIA Padlock. A 1,2+ GHz-es modell maximális hőtermelése 27,4 watt (TDP).

 A VIA szerint az új processzor 21 százlékkal energiahatékonyabb mint a legközelebbi versenytárs termék. A „QuadCore” mikroprocesszor 40 nm-es technológiával készül és a harmadik negyedévben lesz nagy mennyiségben kapható.

 

Kulcsszavak: processzor VIA

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09