A legelső magyar szoftverház születésnapi konferenciát rendez

forrás Prim Online, 2011. május 17. 16:36

A magyar számítástechnika történelmét, az informatika kialakulását saját sorsában is reprezentáló SZÁMALK, az egyik legpatinánsabb magyar ITC vállalkozás 45. születésnapját egy konferencia keretében ünnepli, amit az NJSZT Informatika Történeti Fórumával közösen szervez, 2011. május 25-én. A SZÁMALK új épületébe összhívott konferencia előadásai sorra veszik a 45 év mérföldköveit, amelyek - egy erre az alkalomra megjelentetett - tanulmánykötetben is megelevendenek.

A Számalk története nem csak a mai Számalkról mesél, de tartalmazza elődei (INFELOR, SZÁMKI, SZÁMOK, OSZV) eredményeit is. A konferencia szubjektív élmény beszámolóiból és a könyv objektív elemzéséből összeálló történet bemutatja a legelső magyar szoftverház kialakulását és korabeli eredményeit (INFELOR-SZÁMKI); a magyar szoftver export kifejlődését és sikereit (INFELOR, SZÁMALK); Magyarország első magas minőségű informatika oktatási intézményét (SZÁMOK); az első magyar számítástechnikai lap-, és média kiadó vállalkozást (SZTI, SZÁMOK), a magyar számítástechnikai média bölcsőjét; az első magyar számítógép kereskedelmet és szervizt kialakító vállalkozást (OSZV); az első magyar rendszerházat (SZÁMALK) és az ország legnagyobb magán informatikai oktatási vállalkozását (SZÁMLK Zrt.).

 

A konferencia történeteken, sztorikon keresztül mutatja be a cég 45 éves történetét. Az előadók a magyar informatika történelemalkotó résztvevői, egyben máig a magyar számítástechnika meghatározó alakítói. Előadásaikból, beszélgetésükből megismerhetjük a magyar számítástechnika kialakulását és fejlődését is. A konferencia hallgatói élménybeszámolókon keresztül szembesülhetnek saját múltjukkal, környezetükkel, örömmel felidézhetik a lassan feledésbe merülő eseményeket, arcokat.

 

A „SZÁMALK és elődei” c. történelmi összefoglaló kötet Havass Miklós összeállításában készült, a magyar számítástechnika máig meghatározó alakjainak közreműködésével és munkájával. A kötet nem csak a „résztvevő” számítástechnikusok beszámolóit tartalmazza, de szociológusok (Csákó Mihály), közgazdák (Rácz Margit), felső szintű államigazgatók (Pesti Lajos) elemzéseit is. Itt adjuk először közre az Antall kormány volt pénzügyminiszterének, az Infelor egykori igazgatójának, Rabár Ferencnek posthumus tanulmányát is a magyar számítástechnika és a gazdaság összefüggéseiről.

 

E tanulmánykötet rámutat a számítástechnika kialakulását és fejlődését mozgató erőkre, az első idők prófétai erőfeszítésére, a növekvő szakma szerveződésére, az informatika általánossá válására. Vall a rendszerváltásról, a privatizációról, a megmaradásról.  Feleletet ad arra, hogy  hogyan sikerült azon kevesek egyikének lenni, akik átélték a múlt nehézségeit, s közben megváltoztatták környezetüket. A tanulmánykötet releváns forrásmunka, amely nem csak egy vállalat múltját mutatja be, de a magyar informatika kialakulásának küzdelmeit is.  

 

A Számalk nem csak a magyar számítástechnika egyik legrégebbi, alapvető újdonságokat hozó intézménye, de egyben egy szakma bölcsője is, ahonnan a számítástechnika meghatározó szereplői kerültek ki, s váltak vállalati, szakmai, közéleti irányítókká.

 

Ez a konferencia kiemelkedő szakmai, társadalmi és kulturális esemény. Alkalom egy immár megerősödött szakma alapítóinak, és jelenkori művelőinek találkozására. Az esemény iránti komoly érdeklődést mutatja, hogy az előzetes jelentkezések a 400 résztvevőt meghaladták.

 

A konferencia kísérő eseményeként egy kiállítás keretében bemutatják az intézmény mai hallgatóinak munkáit is.

Kulcsszavak: SZÁMALK

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Magyar klíma-körkép: a többség klíma nélkül várja a kánikulát

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 17:48

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14