Helyesírás-ellenőrző Mac-re, szótárak és más újdonságok a Morphologictól

forrás Prim Online, 2011. június 6. 16:43

A múlt hét óta már kapható a Macintosh-felhasználók által régóta várt magyar helyesírás-ellenőrző, mely természetesen automatikus elválasztó programot is tartalmaz. A Microsoft Office for Mac 2008-cel és 2011-gyel egyaránt együttműködő
Helyes-e?/Mac Office 2011 a Helyes-e? helyesírás-ellenőrző sorozat többi tagjához hasonlóan a saját fejlesztésű HUMOR (High-speed Unification Morphology) technológiára épül, és mintegy kétmilliárd szóalakot kezel. A Morphologic egy sor egyéb újdonságot is bejelentett: ezek között vannak szótárak, megoldások KKV-knak, és egy Enterprise Language Management System (ELMS).

 

Új taggal bővült a már 12 éve méltán népszerű MoBiMouse szótárrendszer. A MorphoLogic nemrég dobta piacra új szótárát, a Lázár Péter és Varga György által készített és több mint 75 000 címszót tartalmazó Angol egyetemes szótárt, mely kizárólag elektronikus formában létezik. A szerzők – a hazai szótárpiacon egyedülálló módon – folyamatosan frissítik tartalmát, melybe a mindennapi kommunikációban használt szókincs mellett sok gyakran használt szakszó is bekerült. A frissítések havonta letölthetők a MorphoLogic weboldaláról. Az – egyébként a facebook.com/angolszotar Facebook-bejegy­zés­­sel is rendelkező – szótárt igényesen, de mégis egyszerűen, mindenki számára érthetően kialakított nyelvtani és szóhasználati információ gazdagítja. A szerzők korábban könyv alakban is kiadott 2007-es Magyar–angol szótára, illetve 2008-as Angol–magyar szótára elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága által adományozott KIVÁLÓ MAGYAR SZÓTÁR díjat.

 

 

Nemcsak a hazai vásárlókra gondol a MorphoLogic, igyekszik nyitni a külföldi piacok felé is. Ebből a megfontolásból készítette el az Oxford–Duden angol–német szótárt elektronikus formában, MoBiMouse-sorozatának tagjaként. Az Oxford University Press a világ legnagyobb egyetemi kiadója: több mint 100 éve foglalkozik szótárkiadással, a Duden Verlag pedig Németország legfontosabb szótárkiadója. Az Oxford–Duden angol–német szótár irányonként több mint 55 000 címszót és 65 000 kifejezést, illetve 260 000 fordítást tartalmaz.

 

A szótáraknak a kis- és középvállalatok részére optimalizált formáját alkotja a MobiWeb és a MobiMouse kombinációja. „Ez egy olyan vállalati megoldás, amelynél a vállalat igényei szerint összeállított szótárcsomagot az alkalmazottak az intraneten keresztül a cég központi szerveréről érhetik el: nem kell külön-külön mindenki számára telepíteni azokat. A szótárszerverhez kétféle kliens választható: a felhasználó megszokott böngészője, melyben telepítés nélkül, intranetes weboldalként használhatók a szótárak (ezt nevezzük MoBiWebnek), illetve a felhasználó gépén futó, számos előnyt nyújtó MoBiMouse-felület, mellyel a képernyőn levő szó fölött azonnal megjelenik másik nyelvi megfelelője” – mondta Prószéky Gábor, ügyvezető igazgató. A sokak által évek óta nagy megelégedéssel használt MoBiMouse-felületen keresztül tehát már nem csak a lokális számítógépen levő szótári adatbázisok érhetők el, hanem az intraneten, vagy a továbbiakban akár az interneten lévők is, anélkül, hogy a végfelhasználóknak bármilyen beállítással kellene bajlódniuk.

 

 A MorphoLogic Lokalizáció Kft. új megoldása az Enterprise Language Management System (ELMS). „A programot az SAP-rendszerek lokalizációs környezetének és az ügyféligényeknek a meglehetősen mély ismeretére alapoztuk” – mondta el Bessenyei Gábor, a MorphoLogic Lokalizáció Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy az SAP-rendszerekben a különböző egyéni fejlesztések, vagy az ún. customizing-bejegyzések fordítása a nyelvi kompetencia mellett különleges technikai tudást is igényelnek, amellyel a világon is csak nagyon kevesen rendelkeznek rajtuk kívül. Az ELMS olyan rendszer, amellyel az SAP-rendszert futtató vállalatok nyelvi tartalmaikat hatékonyan és magas minőségben tudják az igényelt nyelvekre lefordítani. Az Új Magyarország Program által is támogatott ELMS rendszer alapvetően a saját fejlesztésű és a már meglévő eszközök összehangolásával készült annak érdekében, hogy az SAP-rendszertartalmak fordítás a legmesszebbmenőkig automatizált legyen, mind a munkafolyamatok szempontjából, mind nyelvi szempontból.

Kulcsszavak: szótár MorphoLogic

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38