Új hardverfigyelő modul az AIDA64 nyári frissítésében

forrás Prim Online, 2011. június 20. 14:03

Alighogy bemutatta az AMD a Llano kódnevű processzorát, máris megjelent a népszerű rendszerdiagnosztikai termékcsalád, az AIDA64 frissítése, amely az új processzor mellett ősszel megjelenő újdonságokat is támogat. A korábban Everest néven ismert, Windows-on futó PC diagnosztikai és benchmark program legújabb - 1.80-as - verziójának legfőbb újdonsága az úgynevezett SensorPanel, amely sokrétűen testre szabva grafikusan képes ábrázolni a felhasználó által figyelni kívánt paramétereket.

Az AIDA64 a hardver- és szoftverkörnyezet feltérképezésével a legapróbb részleteket is kideríti számítógépünkről; különféle sebesség- illetve stressz-teszteket képes futtatni; ki tudja olvasni a gépben lévő érzékelők adatait (pl. processzor, videokártya hőmérséklete), és figyelmeztet, ha valamelyik adat egy beállított küszöbértéket átlép.

 

A fejlesztők - az AMD-vel együttműködve - már a megjelenés előtt fel tudták készíteni az AIDA64 1.80-as verzióját az Llano-ra, sőt,  a csak őszre várható első nyolc magos CPU-ra is, a Bulldozer kódnéven futó FX-re: „Párhuzamosan dolgoztunk az AMD jövőbeni processzorának benchmarkjain is, főként, hogy az abban debütáló FMA4 és XOP utasítás-kiegészítéseket is támogassuk.” - nyilatkozta a frissítésről Miklós Tamás, a fejlesztés vezetője. „Az AMD korábban azt hangoztatta, hogy a Llano után 1 héten belül megjelenik a Bulldozer, de végül az utóbbit elhalasztották a 3. negyedévre - mi viszont időben elkészültünk a támogatással. Hasonlóan jártunk a VIA QuadCore-ral, amit ugyan már most támogat az AIDA64, de csak augusztus-szeptember környékén dobják piacra.

 

AIDA64 most megjelent új verziója - SensorPanel néven - egy új hardverfigyelő modullal bővült, amely a már korábban meglévő OSD Panel és Sidebar Gadget helyét és funkcióját veszi át magasabb szinten. A két régi modul is megmaradt, főként azért, mert a magasabb szint igen sokrétű testre-szabhatóságot jelent, aminek következtében a kezelőfelület is meglehetősen bonyolulttá vált, így aki nem kíván élni a többlet-lehetőségekkel, az továbbra is tudja használni az OSD Panel-t illetve a Sidebar Gadget-et.

 

 

A szoftvert forgalmazó SZEROTO Kft (amely weboldalán  - aida64.hu - viszonteladókat is keres az AIDA64-hez) az otthoni felhasználók számára a - főként diagnosztikai és sebességmérő funkciói révén népszerű - Extreme Edition-t ajánlja (ára bruttó 7.990,- Ft 1 éves követéssel, diákoknak 50% kedvezmény), míg a vállalati felhasználóknak AIDA64 Business Edition néven kínál hálózati menedzsment és rendszerteszt szoftvert. A Business Edition inkább a távoli monitorozásra fókuszál, különböző formátumokba tud riportokat generálni, a lekérdezett adatokat adatbázisba is el tudja menteni, így jobban követhetők a változások. (Tájékoztató árak 1 éves követéssel 5 gépre: 15.990,- Ft + ÁFA, 25 gépre 69.950,- Ft + ÁFA, 100 gépre 199.800,- Ft + ÁFA).

 

Az AIDA64 v1.80 főbb újdonságai:

 

- A hamarosan megjelenő AMD Bulldozer és Llano processzorok támogatása

Az AIDA64 CPUID panel, Gyorsítótár és memória sebességmérő panel, Rendszer stabilitásteszt és minden memória, ill. processzor sebességmérés teljes optimalizációt kapott a hamarosan megjelenő AMD FX „Bulldozer” processzorokhoz és a „Llano” kódnevű asztali és mobil APU-khoz. Részletes lapkakészlet információ a legújabb AMD 970, 990X, 990FX és A75 „Hudson-D3” alaplapi vezérlőkhöz.

 

- FMA4 és XOP optimalizált 64 bites sebességmérés és Rendszer stabilitásteszt

Az FPU Julia és FPU Mandel sebességmérések kihasználják az AMD Bulldozer processzorok FMA4 utasításkészlet kiterjesztését. A CPU Hash sebességmérés is AMD Bulldozer optimalizációt kapott, felhasználva az új XOP utasításokat. A Rendszer stabilitásteszt modul FMA4 optimalizációk segítségével még erőteljesebb terhelésnek teszi ki a számítógépet.

 

- VIA QuadCore processzor optimalizációk

Minden 64 bites AIDA64 sebességmérés teljes körűen fel lett készítve a legújabb VIA QuadCore és Nano processzorok érkezésére. Lapkakészlet információ a legújabb VIA platform vezérlőkhöz: VN1000 és VX900. A régebbi processzorok támogatása érdekében minden sebességmérés és a Rendszer stabilitásteszt is elérhető 32 bites változatban is.

 

- A legújabb grafikus vezérlők támogatása

Grafikus processzor és GPGPU információk, hőmérséklet és hűtőventilátor figyelés a legújabb GPU-khoz: AMD Radeon HD 6970M, nVIDIA GeForce 410M, nVIDIA GeForce GT 520M/545, nVIDIA GeForce GTX 560M, nVIDIA Quadro 7000. Részletes Direc3D és OpenGL videokártya elemzés DirectX 11 és OpenGL 4.1 támogatással.

 

- Rivatuner OSD Server támogatás

A hardverfigyelő modul által begyűjtött értékek (hőmérsékletek, ventilátor fordulatszámok, feszültségek) átadhatóak a Rivatuner OSD Server szolgáltatás számára,  RTSSSharedMemoryV2 megosztott memória segítségével. A Rivatuner OSD Server teljes képernyős 3D játékokban is képes az OSD megjelenítésre.

 

Bővebb információ: SZEROTO Kft, ügyvezető: Tóth Péter, info@szeroto.hu.

 

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09