Gyakorlati e-közigazgatás oktatás a Corvinuson

Multi Workplace Computing laboratórium

forrás Prim Online, 2011. július 20. 11:59

Létrejött az e-közigazgatás oktatását támogató első Fujitsu Multi Workplace Computing (MWP) laboratórium a Corvinus Egyetemen. A közigazgatási képzést új távlatokba helyező megoldás eszközeit a Fujitsu Technology Solutions Kft. adományozta és telepítette. Az elektronikus közigazgatás eddig csak elméletben oktatott ismereteit a következő tanévtől a hallgatók a gyakorlatban sajátíthatják el.

Dr. Imre Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának dékánja elmondta: „hallgató és tanár közötti interaktív és kollaboratív munkakörnyezet eddig nem volt ezen a téren elérhető. A most felszerelt tanterem multifunkcionális, így az MWP-vel találkozhatnak hallgatóink más gyakorlatorientált foglalkozások keretén belül is. Az e-rendszerek a közigazgatásban c. tantárgyat egyetemünkön évente közel 300 hallgató veszi fel”.

Dr. Budai Balázs oktatási dékánhelyettes hozzátette, hogy a Fujitsu szakembereinek együttműködésével elkészült az e-rendszerek a közigazgatásban c. tantárgy egyetemi jegyzete, amely szeptembertől tananyag.  A Fujitsu közreműködik az előadások megalkotásában és megtartásában is. A jegyzet több fejezetét, például az elméleti és történeti bevezetőt, valamint a cloud computing közigazgatási alkalmazásainak lehetőségeit összefoglaló tanulmányt a Fujitsu munkatársai írták. A tananyag tárgyalja egyebek között az információ hitelességének és a kormányzati hivatali elektronikus ügyintézés kérdéseit és esettanulmányokon keresztül mutatja be az okmányirodai rendszert, a közjegyzői Digitális Levéltárat, valamint a szegedi e-kormányzat projektet. A jegyzet a polisz integrált önkormányzati rendszer és a RITEK ZRt. szakigazgatási alkalmazásának bemutatásával zárul. Később a tárgy tematikájának bővítése és akár egy virtuális okmányiroda kialakítása is szerepelhet az együttműködésben.

A labor 15 munkaállomással került kiépítésre, így 30 hallgatóból álló csoportokkal indulhat meg a gyakorlatorientált képzés, kísérleti jelleggel. Továbbra is lesz kizárólag elméleti képzés a levelező hallgatóknak.

Novotny Dénes a Fujitsu Technology Solutions Kft. munkahelyi rendszerekért felelős ügyfélmenedzsere a több munkahelyes számítástechnikai megoldást ismertetve elmondta, hogy az egy PC-alapú 64 bites szerver-kliens infrastruktúrára épül. A központi gép operációs rendszere Microsoft Multipoint Server 2011. Ezen belül akár 30 felhasználó osztozhat egyetlen gép tárkapacitásán, optikai meghajtóján és operációs rendszerén. A gazdagép megfelelő beállítása és skálázása esetén a felhasználók hasonló környezetben dolgozhatnak, mint normál PC használata esetén Windows 7-hez nagyon hasonló felhasználói felületen. Mindez lehetővé teszi, hogy az egy felhasználóra jutó beszerzési költség jóval alacsonyabb legyen egy átlagos PC költségénél. A felügyelet és üzemeltetés terén még ennél is nagyobb megtakarítás érhető el.

A gazdagép a folyamatos működést (24/7) biztosító központi nagyteljesítményű munkaállomás, amit Intel Xeon processzor, 12GB RAM hajt meg. A szerverben helyet kapott egy Nvidia Quadro videókártya, két darab 10k fordulatú merevlemez, amely tükrözi a rendszer file-okat, valamint két darab 2TB tárkapacitású merevlemez az adatok számára tükrözve. Egy LAN- és négy USB-porttal rendelkezik (az adatbeviteli eszközök, pl. a billentyűzet és az egér, vagy külső tárolóegység csatlakoztatásához).

A gazdagéphez csatlakoznak a kliens gépek, amelyekkel a hallgatók dolgoznak majd. A Corvinus MWP laborba ebből kétfélét is telepített a Fujitsu: 20”-os LED monitorba épített FUTRO DC20-1-eseket és az ékszerdoboz nagyságú FUTRO C400-as típusjelű vékonyklienseket 23”-os LED kijelzőkkel. A konfigurációt minden elemében újrahasznosítható anyagokból gyártott ECO egér és billentyűzet egészíti ki. A rendszer hálózati kapcsolatait Gigabit switch és LAN kábelek biztosítják.

A Fujitsu előtelepített és előkonfigurált gazdagép-kliens infrastruktúrára épülő több munkahelyes számítástechnikai megoldása fokozza a produktivitást és gazdaságosan, hatékonyan használható az oktatás mellett a kis-/középvállalati környezetben is.

Kalotay Balázs, a Fujitsu Technology Solutions Kft. menedzselt szolgáltatások üzletágának vezetője hangsúlyozta, hogy a kft. arra törekszik, hogy a jövő köztisztviselői megismerjék a legmodernebb szoftver és hardver technológiákat egyúttal pedig gyakorlatot szerezzenek azok alkalmazásában is. „Szeretnénk a tananyag alkotóit kivétel nélkül bevonni az alkalmazások futtatásába, így jelen keretek között lehetőség nyílna két önkormányzati megoldás bemutatásába (TITÁN, POLISZ), valamint az elektronikus aláíráshoz kapcsolódó technológiák elsajátításába az alkalmazások (mysigno, infoprove és infoarchiv) futtatásába”. A továbbiakban a kft. további alkalmazásokat is szeretne bevonni a tananyagba és abban bízik, hogy a kormányzati informatika főbb szereplői, mint a KEK KH és a Kopint Datorg is csatlakozik majd ehhez az együttműködéshez.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05