Sziget Fesztivál prolongálva

Az MTV Live HD 33 országban sugározza majd a Nagyszínpad koncertfelvételeit

Vértes Ádám, 2011. augusztus 17. 10:10

Az idei Sziget  Fesztivál nagykoncertjeinek többségét újra megnézhetik azok, akiknek van MTV Live HD-jük. A csatorna ugyanis 33 országban tűzi műsorára a koncertfelvételeket.

Aki ott volt és élvezte, annak azért, aki pedig lemaradt és sajnálja, annak itt a lehetőség, hogy átélhesse a bulihangulatot, mégpedig HD kép- és Dolby 5.1 hangminőségben. Az év hátralévő részében még több millió néző és zenerajongó élheti újra a Sziget nagykoncertjeinek javát a képernyők előtt.

 Az MTV Live HD 2008-ban indult, s az idén a Sziget is belép azon fesztiválok sorába, akiket az MTV Live HD megismertet a világ különböző részein, 33 országban.  A Sziget Fesztivál és az MTV Networks Magyarország már több éve együttműködik, ezt az együttműködést emelik most nemzetközi szintre.

385 ezren voltak az idei Szigeten, ami kicsit tōbb mint a tavalyi létszám, de elmarad az eddigi rekordtól. Idén volt a legerősebb a zenei felhozatal, viszont a svájci frank is, ami rányomta a bélyegét a jegyvásárlási kedvre. Ennek ellenére a szervezők úgy ítélik, hogy a Sziget mostanra  Európa egyik legnagyobb és legismertebb fesztiváljává vált, bezsebelt számos nemzetközi szakmai elismerést és a szaksajtó egyértelműen a legnemzetközibb, legszínesebb rendezvényként emlegeti.

A Sziget költségvetését nem csupán a deviza őrület sújtotta, az idén jelentősen megnőtt a terület bérleti díja, Prince sem volt olcsó, és sokba kerültek a biztonsági fejlesztések is. Ezt a növekedést - habár pár ezerrel több látogató volt mint tavaly - a bevételek sajnos nem tudták kompenzálni. A 19. Sziget a legnemzetközibb, zeneileg a legerősebb, gazdaságilag pedig a leggyengébb fesztivál lett. Annak ellenére, hogy az idén a rendezvény - a legutóbbi másfél évtizedben második alkalommal - veszteséges, azért nincs veszélyben a jövőre jubiláló, 20. fesztivál, hiszen a Sziget Szervezőiroda többi rendezvénye jelentős növekedést ért el. Azok nyeresége meghaladja a Sziget mínuszát, így a szervező cég, a Sziget Kft. továbbra is nyereségesen működhet.

A külföldi sztároknak nagyon bejött a Sziget. Prince például az elején azt mondta, hogy egy másfél órás programmal készül, s majd meglátja, lehet akár hosszabb is. Végül is valamivel több, mint két és fél órát zenélt. Aztán másnap is visszajött, egy barátnője koncertjét nézte meg egy kisebb színpadon. Már Jeremy Irons is tudja milyen a Sziget, hiszen ő sem hagyta ki Prince koncertjét. Nagy-Britannia egyik legígéretesebb énekesnője, Kate Nash is teljesen felpörgött a Szigeten. Amennyire visszafogott volt az elején és nem akart interjúkat adni, a show után sorban várta az újságírókat, nagy örömmel. A legextrémebb környezetben mindenképpen a 3FeetSmaller zenekar fogadta a média képviselőit. A backstage tusolókonténerében, egy-egy zuhany alatt állva adták a kérdésekre a válaszokat.

Az idei Szigeten sosem látott kunsztot mutatott be Deborah 'Skin' Dyer, a Skunk Anansie fronthölgye. A koncert hevében egyszer csak a “közönségre lépett”, s a rajongók kezein lépdelve énekelt, majd a nagyérdemű úsztatta vissza a színpadra. A Skin produkcióját nemcsak a Nagyszínpad előtt állók díjazták nagy ovációval. A koncert végeztével a backstage-ben lévő zenészek, a többi aznap fellépő sztár felállva tapsolták meg Skint, amíg bevonult az öltözőjébe. Ilyet még a sokat tapasztalt backstage személyzet sem látott az évek alatt.

S végül egy kis szociológiai összegzés a talált tárgyak osztályáról: találtak például kerékpár első kereket, ami arra is utalhat, hogy a szigetlátogatók előnyben részesítik a környezettudatos közlekedést, de arra is, hogy valahogy eltűnt a bicikli többi része... Leadtak ugyanakkor több, pénzzel teli tárcát is, ez viszont  jófejségre utal. Előkerült egy komplett irodai kosztüm, melyet tulajdonosa valószínűleg úgy veszített el, hogy a helyszínen öltözhetett át munkaruhából “fesztiválosba”, egy holland csapat pedig egy komplett doktori disszertációt talált, ami alátámasztja azt a kutatási anyagot, hogy a szigetlakók nagy része értelmiségi vagy legalábbis jó úton van azzá válni…

A zárás után viszont a fizikai munkáé a főszerep, a Sziget bontása és takarítása egy hetet vesz igénybe, ezután indulnak meg a kertészeti helyreállítási munkálatok.

Kulcsszavak: MTV HD Sziget fesztivál

24 óra ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05