Egyéjszakás tudományos kaland az Ericsson Kutatás-Fejlesztési Központjában

forrás Prim Online, 2011. szeptember 21. 18:15

Akárcsak Európa legtöbb városában, Budapesten is a tudomány és az innováció népszerűsítésének szentelik szeptember 23-ának éjszakáját. A tudományok iránt érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. Az Ericsson Magyarország már 16 órától várja a látogatókat K+F Központjának programjaira, a budapesti Science Parkba.

Szót ért-e egymással a morzegép és az okostelefon? Beválik-e forgalmistának a LEGO robotja, ha Ericsson mérnökök veszik kezelésbe? Hogyan lehet gombfocizni okostelefonnal? Aki pénteken ellátogat a budapesti Science Parkba, nemcsak ezekre a kérdésekre kap választ, de azt is megtudhatja, kik állnak az első ránézésre bohókás, valójában komoly felkészültséget, szellemi kapacitást és kreativitást igényélő fejlesztések mögött. A szervezők az ismeretterjesztés lehető legszórakoztatóbb módját választották a természettudományok népszerűsítésére, a programokkal már délután négy órától várják a közönséget.

Morzéról androidra  
Az Ericsson K+F központjának látványosságai közül kiemelkednek a telekommunikáció száz évét és jövőjét játékosan feldolgozó programok. Ilyen az az említett fejlesztés is, amely képes arra, hogy a jó öreg Morzegép már csak kevesek által beszélt nyelvét lefordítsa korunk legelterjedtebb kommunikációs eszközének nyelvére, az androidra. Kutatólaboratóriumunkba rendhagyó idegenvezetést szervezünk, ahol bemutatjuk a fejlesztői munka legizgalmasabb mozzanatait. Kiderül az is, mi történik a  telefontársaságoknál, amikor felvesszük a telefont és hogy miként jut el a televíziós kamera  képe a stúdióból a TV készülékekig. Bemutatjuk az Ericsson mérnökeinek távirányítású járműveit és programozott robotok segítségével próbálunk meg rendet tartani egy LEGOváros nyüzsgő pályaudvarán. A távközlés hőskorára visszatekintve kiállítjuk Ferenc József első Ericsson telefonját.

Kíváncsi nők, versengő egyetemisták

A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködésben a videotechnika fejlődéséről tartunk látványos előadást, ízelítőt adva a szemüveg nélküli 3D-s tévézés élményéből. Két további műegyetemi programot is befogad az Ericsson K+F Központja: a Masat-1-ről szóló bemutatón kiderül hogyan fog működni az űrben az első magyar műhold, és eldől, a gyerekek vagy a játékos lelkű felnőttek ügyesebbek az okostelefonnal irányított virtuális droidfociban. A megmérettetések a LEGO programozói versenyen folytatódnak az Ericsson mérnökei, a BME és az ELTE hallgatói között. Tudós-kerekasztalunkon fiatal női kutatókkal beszélgetünk karrierről, elhivatottságról, a tudományos kíváncsiság természetéről. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győzteseinek kiállításán megmutatjuk, hogyan működik a mobil EKG, milyen programmal javítható a térlátás, és hogyan lesz a méregből gyógyszer.

Egy életre szóló kaland

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan rendezvényekkel találkozhatunk, amelyeken a kutatások gyakorlati alkalmazása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. Az Ericsson Magyarország ezzel a rendezvénnyel még szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait az egyetemi világgal és az intézményekből kikerülő diplomás fiatalokkal. Partnerei ebben idén is a Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány.

Az Ericsson K+F Központ a fent említetteken kívül további meglepetéseket is tartogat a Kutatók Éjszakáján – a részletes program itt érhető el.

Kulcsszavak: Ericsson-hu tudomány

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38