Egyedülálló piactér a nyílt forráskódú portálkeretrendszerek világában

forrás Prim Online, 2011. szeptember 27. 10:45

A portálrendszerek körében egyedülálló, az App Store-hoz hasonló nyilvános piactér jön létre a Liferay vezető nyílt forráskódú portálkeretrendszerhez. Így a vállalatok egy-egy alkalmazáshoz a fejlesztési költség töredékéért juthatnak hozzá, míg a fejlesztők világszerte értékesíthetik informatikai ötleteiket. A Liferay bejelentésének magyar vonatkozása is van.

A Liferay egy nyílt forráskódú, Java nyelven írt portálkeretrendszer, melynek fejlesztése 2000-ben kezdődött, és üzleti verzióját mára olyan szervezetek és nagyvállalatok használják, mint az Allianz, a Cisco Systems, az ENSZ, a Francia Védelmi Minisztérium, vagy Magyarországon a Fundamenta és a Mavir. Közösségi verziója az egyetlen olyan ingyenes portálkeretrendszer, mely mögött egy cég, a Liferay Inc. áll. A vállalat most jelentette be a Liferay legújabb, 6.1-es (egyelőre) béta verzióját, mely számos új fejlesztést tartalmaz. Az új verzióhoz az App Store-hoz hasonló nyilvános piactér elindulása is kapcsolódik, mely szintén újdonságnak számít a portálrendszerek körében.
 „Ezzel a Liferay a portálról a platform szintre lép. Mindez a rendszert használó ügyfelek számára azért érdekes, mert akár speciális modulokat is rövid idő alatt olcsón be tudnak szerezni. Gondoljunk csak bele, hogy például egy CRM-rendszer fejlesztése milyen nagy költséggel és időbefektetéssel jár egy-egy vállalat számára, a Liferay piacterén azonban – köszönhetően annak, hogy több cég számára is elérhetővé válik – ennek töredékéért lehet majd néhány kattintással megvásárolni és telepíteni” – mondta el Gábriel Ákos, a Liferay Hungary ügyvezetője.

1000 különböző konfiguráción tesztelik

A piactér a Liferay 35 ezer fős fejlesztői közössége számára is új anyagi lehetőségeket nyit. Az ingyenes célalkalmazások mellett a Liferay Marketplace-en a néhány dolláros vagy az egészen összetett - és ennek megfelelően költségesebb - programjaikat is elérhetővé tehetik. Ezért például a hazai képviselet több partnere is készül fejlesztésekkel.
 A piactérre kerülő alkalmazásokat a fejlesztő kérésére több mint 1000 konfiguráción automatikusan, továbbá egy 100 fős szakembergárda segítségével is tesztelik, így a Certified alkalmazások esetében garantált a teljes megbízhatóság.

Magyar social equity alkalmazás

A Liferay 6.1 újdonságai közé tartozik még, hogy a dokumentummenedzsment-rendszerekkel kiterjedtebb integrációt tesz lehetővé, ezen felül jobban skálázható. A frissítéseket a korábbi service pack (szolgáltatási csomag) helyett kisebb, fix pack (fix csomag) rendszerben nyújtják, mely esetében a rendszergazda a portál kezelőfelületén, leírások alapján dönthet arról, hogy mely újításokat telepíti.
Ugyancsak magyar vonatkozású hír, hogy a Liferay Hungary szakemberei kezdték meg a fejlesztését az ún. social equity alkalmazásnak, mely a Facebookról jól ismert „lájkoláson” túlmutató, pontozásos rendszerrel rendkívül kifinomultan vizsgálja a közösségi aktivitást.

További információ:
www.liferay.com
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50