2012-ben 85 millió forint marad a helyi és körzeti rádiók kasszájában

forrás Prim Online, 2011. október 18. 21:40

A Médiatanács döntésének megfelelően a helyi- és körzeti rádióknak jövőre 85 millió forinttal kevesebb díjat kell médiaszolgáltatási díjként fizetniük a jövő évben. A tanács januárig 80 kisebb-nagyobb rádió szerződését alakítja át hatósági szerződéssé, ami a díjkorrekciót is magában foglalja. A díjreform által érintett frekvenciák köre ennél tágabb, és a mintegy másfélszáz rádió több mint 80 százalékánál eredményez kedvezőbb feltételeket a változtatás.

 

Közel egy éve indította el a Médiatanács - a médiatörvény szerinti alapdíjszámítási-mód kidolgozásával, és a díjszámítás alapját képező bázisdíj 25%-os csökkentésével - azt a folyamatot, amelynek végeredményeként igazságos piaci versenykörnyezetet kíván teremteni a helyi és körzeti rádiók számára. Az átfogó reform 2012 januárjáig le is zárul, amikor a tanács 80 helyi és körzeti rádió műsorszolgáltatási szerződését hatósági szerződéssé alakítja át, és ennek során a szerződésben foglalt díjakat is felülvizsgálja. Az előzetes számítások szerint 68 rádiónak olcsóbb lesz a díja, 12 szolgáltatóé viszont nem változik, ezzel jövőre legalább 85 millió forint maradhat az érintett médiaszolgáltatók kasszájában.

 

Az új díjszámítási módszer figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, a vételkörzetben élők számát és vásárlóerejét is. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE), mint az ország legnagyobb taglétszámú rádiós szakmai és érdek-képviseleti szervezete már 2009-ben kezdeményezte az ORTT-nél a díjfizetés rendszerének átalakítását. A HEROE akkori javaslatának lényege alapjaiban megegyezik a mostani díjkoncepcióval, mely szerint eredendően a gazdaság eltartóképességét figyelembe véve kell a médiaszolgáltatások által fizetendő díjakat rögzíteni.

 

A rádióknak 2011. december 31-ig kell kezdeményezniük a szerződésük hatósági szerződéssé történő átalakítását a Médiatanácsnál. A hatósági szerződések megkötése során a Médiatanács csak azoknak a rádiónak a díját módosítja, amelyek így kedvezőbb helyzetbe kerülnek.

 

A díjkönnyítéssel érintett frekvenciák köre – az 80 említett szereplőn felül - kiegészül a jelenleg pályáztatás alatt álló jogosultságokkal, ami összesen majdnem másfélszáz kisebb-nagyobb rádiós piaci szereplőt jelent. Ezek több mint 80 százalékánál a reform jelentős könnyítést eredményez. A HEROE álláspontja szerint a helyi rádiók számára a piaci viszonyok igazságosabbá tétele egy különösen nehéz időszakban következik be: a recesszió miatt az elmúlt két évben folyamatosan csökkent a reklámpiac volumene, ezen belül pedig a rádiós piac részesedése is csökkenő tendenciát mutat. Ennek következtében több médiaszolgáltató visszaadta a jogosultságát, ill. az eddig megszokottnál több tulajdonosváltás történt.

 

Magyarországon jelenleg mintegy 271 analóg frekvenciát használó, kisebb-nagyobb vételkörzetű rádió működik. A médiahatóság célja, hogy ezt a sok sokféleséget a saját eszközeivel megőrizze, fenntartsa és támogassa. A HEROE álláspontja szerint a mostani díjcsökkentés, valamint az újrapályáztatási eljárások érzékelhető felgyorsulása új perspektívát nyithat a több mint 150 helyi adónak.

Kulcsszavak: rádió média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50