Az 1956-os magyar forradalomnak állít emléket a lengyel rádió új internetes oldala

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 10:17

Az 1956-os magyar forradalom 55. évfordulója alkalmából a lengyel rádió (PR) új internetes oldalt nyitott, amelyen a Szabad Európa Rádió (SZER) lengyel osztálya 56-os magyar híreinek archív felvételei is megtalálhatók.

    A http://www.polskieradio.pl/99,Wegry címen elsősorban a SZER és a PR adásainak több ezer eredeti, lengyel nyelvű hangfelvétele hallgatható meg. Az 1956. október 21. és 1989. június 16. között sugárzott hanganyag a magyarországi tudósításokon kívül a forradalom külföldi visszhangját és politikai értékelését is közvetíti. Ezt a tartalmat a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó 110 fényképpel, valamint gazdag dokumentumtárral is bővítették.
    Tischler János történész, a varsói kultúrintézet igazgatója, az 1956-os lengyelországi és magyarországi események összefüggéseinek kutatója az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a tartalmában és kivitelezésében is izgalmas honlap az 55. évforduló alkalmából a lengyel interneten megjelent anyagok között az első, amelyen a magyar 56-ról is megemlékeznek.
    A folyamatosan reklámozott portál mérföldkőnek számít a magyar történelem lengyelországi népszerűsítésében, elsősorban a fiatalok körében. Nagy érdeme, hogy díjmentes hozzáférést biztosít olyan archív anyagokhoz, amelyeket eddig csak a kutatók használhattak. Ezt a nyitottságot ismerte el a célközönség is, mikor az ifjú újságírók szakmai nívódíjára (MediaTory) jelölte. Andrzej Mietkowski, a honlap igazgatója és főszerkesztője szerint az október végén elindított oldal az átlagosnál nagyobb látogatottságnak örvend.
    A honlap hanganyagának nagy része a SZER lengyel osztálya 1956. október 19. és november 13. közötti adásainak rekonstruált és digitalizált változata. Az eredeti felvételek a német külügy titkos archívumából kerültek elő a 90-es évek végén.
    A koblenzi archívumban feltárt csaknem 7000 órás eredeti lengyel, magyar, cseh, szlovák, bolgár és román nyelvű felvételeket egy közös projekt keretében az egyes országokban rekonstruálják, digitalizálják és leírják, hogy kutathatóvá és hozzáférhetővé tegyék a nagyközönség számára is.
    A magyar hanganyagot az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjúk Tára (OSZK TIT) dolgozza fel. Lukács Bea, az OSZK TIT munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy október 23-án és november 4-én a digitalizált felvételekből rövid válogatást mutattak be a könyvtár blogján (http://nemzetikonyvtar.blog.hu/).

Kulcsszavak: média kultúra rádió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09