Murdoch a Twitteren támadta Obamát az internetes kalózkodás kérdésében

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 16. 08:23

A Twitter mikroblog-portálon támadta Barack Obama elnököt Rupert Murdoch médiamágnás, amiért az amerikai kormány kifogásolja az internetes kalózkodós ellen a képviselőház által megalkotott törvénytervezet több pontját.

    "Obama tehát csatlakozott a szilíciumvölgyi számvivőkhöz, akik kalózkodással és közönséges lopással fenyegetik az összes szoftveralkotót" - írta szombaton a Twitteren a News Corporation elnök-vezérigazgatója.
    Murdoch, aki az Egyesült Államokban egyebek mellett a Fox TV, a The Wall Street Journal, a Fox Studios, Nagy-Britanniában pedig a Sky TV, a Sun és a The Times tulajdonosa Twitter-bejegyzéseiben a "kalózkodás vezérének" nevezte a Google-t, amely lehetővé teszi a filmek ingyenes streamingjét.
     A Fehér Ház illetékesei szombaton hangot adtak aggályuknak a kongresszus elé került internetes kalózkodás elleni törvénytervezettel (Stop Online Piracy Act, SOPA) kapcsolatban. A tervezett jogszabályt a Google és a Facebook túlságosan szigorúnak nevezte, a hollywoodi filmstúdiók és a zeneforgalmazó cégek szerint viszont szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.
    Obama elnök három tanácsadója - köztük Howard Schmidt, a Fehér Ház kíberbiztonsági főszakértője - közös blogbejegyzésben mutatott rá, hogy a jogszabály pereskedések célpontjává tenné az internetes cégeket, és az gátja lenne a legális tevékenységnek is.
    "Minden, az internetes kalózkodás legyőzésére irányuló erőfeszítésnek óvakodnia kellene a törvényes tevékenység online cenzúrázásától és nem akadályozhatja a dinamikus nagy- és kisvállalataink innovációját" - írta a három kormányzati szakértő. 
    A képviselőház előtt lévő SOPA törvénytervezet le kíván csapni a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítésére, oly módon, hogy kötelezné az internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek ilyeneket kínálnak. Amelyek kínálata megsérti az amerikai szerzői jogot. A javasolt jogszabály leállítaná az amerikai reklámhálózatok internetes hirdetéseit a kalózkodással megszerzett termékeket forgalmazó weboldalakon, a keresőmotorokat pedig eltiltanák attól, hogy ezekkel közvetlen kapcsolatot létesítsenek.
    Az internetes kalózkodással való kemény fellépés hívei bírálták a fehér házi tanácsadók szombaton nyilvánosságra hozott álláspontját. Schmidt és társai egy szűkebb és célzottabb együttműködésre lennének hajlandók a törvényhozókkal, az hangsúlyozva, hogy nem szeretnék, ha az új jogszabály megnehezítené a törvényesen működő vállalkozás, köztük az újonnan indult online cégek tevékenységét.

Kulcsszavak: filecserebere média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05