ASUS HD 7970 grafikus kártya: a leghűvösebb és legcsendesebb

forrás Prim Online, 2012. február 1. 12:47

Az AMD új 28 nanométeres „Tahiti” grafikus processzorára épülő legjobb és legerősebb grafikus kártya, az ASUS HD 7970 DirectCU II TOP gyárilag túlhajtott processzormagot és 3 GB GDDR5 memóriát használ. Hűtéséről az exkluzív DirectCU II rendszer gondoskodik két ventilátorral, hat réz hűtőcsővel és nagy hőleadó felülettel, amellyel még a többi HD 7970 kártyánál is alacsonyabb hőmérséklet és csendesebb működés érhető el. A 12 fázisú ASUS DIGI+ VRM digitális tápellátáshoz a grafikus kártyán Super Alloy Power alkatrészek társulnak és a túlhajtás megszállottait az exkluzív VGA Hotwire hardveres feszültségemelés (overvolting) és a GPU Tweak szoftverhangolás is kényezteti. Az új kártya emellett támogatja a csatoló nélkül használható AMD Eyefinity 6 funkciót.

1000 MHz-re – a referencia kártyánál 75 MHz-zel többre – túlhajtva
A HD 7970 DirectCU II TOP 1000 MHz-re, a referencia kártyánál 75 MHz-cel magasabbra hangolva érkezik. Az órajel növelése észrevehető teljesítményjavulást eredményez, még jobban kihasználhatóvá téve a bőséges, 3 gigabájtos GDDR5 videomemóriát. Az alapértelmezett sebességnövekedés is mutatja, mennyire jó alany az ASUS egyedi HD 7970 DirectCU II TOP architektúrája a túlhajtáshoz és a teljesítményfokozáshoz. Ez lehetőséget ad a 384 bites memóriacsatoló és a PCI Express 3.0 szabvány még jobb kihasználására is (ez utóbbi a PCI Express 2.0-hoz képest kétszeres sebességgel működik).

DirectCU II technológiával az elérhető leghűvösebb és legcsendesebb HD 7970 kártyáért

Az ASUS DirectCU II hűtési megoldás további szerkezeti és tervezési tökéletesítései az eddigi legremekebb megvalósításhoz vezettek. Az új kialakítás hat teljes egészében rézből készült hővezető csövet tartalmaz, amelyek közvetlenül a GPU-hoz csatlakoznak, valamint az előző változatokhoz képest 20 százalékkal nagyobb hőleadó felülettel bír. A hűtési hatékonyság a referencia kártyához képest akár 20 százalékkal is nagyobb lehet, ami hozzájárul a kártya stabilabb és megbízhatóbb működéséhez – ez pedig rendkívül fontos a sikeres túlhajtáshoz. Mivel a kártya hűvös marad, a két ventilátornak nem kell nagy sebességgel forognia, ezért lehet 14 decibellel halkabb a referencia értéknél, hogy a játékosok a zaj helyett elsősorban az akcióra figyelhessenek.

Az első DIGI+ VRM digitális tápellátású grafikus kártya 12 fázisú Super Alloy Power kialakítással
Az ASUS komoly elismertségnek örvendő DIGI+ VRM digitális tápellátási rendszerét az alaplapokról a grafikus kártyákra is átköltöztette: a HD 7970 DirectCU II TOP ennek a kezdeményezésnek a vezérhajója. A DIGI+ VRM teherbíró, 12 fázisú tápellátási rendszere digitális feszültségszabályozókkal növeli a tápellátási hatékonyságot, szélesebb feszültségmodulációs tartományt kínál és általánosságban is javítja a stabilitást és növeli az élettartamot. A tápellátási összetevők az ASUS exkluzív Super Alloy Power tecnhológiájára támaszkodva megerősített kondenzátorokat, tekercseket és MOSFET-eket használnak, jobban figyelnek a gyártásra és az anyagokra a melegedés- és terheléstűrés javítása érdekében. A Super Alloy Power alkatrészekkel szerelt kártyák nemcsak felülmúlják a referenciaváltozatok eredményeit, hanem hosszabb élettartamuknál fogva nagyobb értéket is kínálnak a vásárlóknak.

Feszültségnövelés saját kezűleg – kényelmesen, a VGA Hotwire-rel

Az elsőként a Rampage IV Extreme-hez hasonló ROG alaplapokon megvalósított technológiákra építve a VGA Hotwire az alaplap és a grafikus kártya kimeneteit egyszerű forrasztási pontokkal köti össze. A felhasználók közvetlenül, hardveresen állíthatják a feszültségszinteket a még precízebb hangolás érdekében. A mag-, memória-, fázis- (PLL-) feszültségek könnyedén megváltoztathatók, ami új túlhajtási lehetőségeket teremt.

Intuitív hangolás a GPU Tweak segédprogrammal
A barátságosabb felületet előnyben részesítő felhasználókat segíti az ASUS GPU Tweak segédprogram, amellyel gyorsan beállítható a kártya sokféle paramétere, például az órajel, a feszültségek vagy a ventilátor paraméterei. A GPU Tweak egyszerre akár négy kártyát is képes kezelni az AMD CrossFireX™ használatával. GPU órajel- és feszültségszinkronizálással, 2D/3D váltással és módzárolással is segíti a jobb 3D teszteredmények elérését. A felhasználók pontosabb rendszerteszteket végezhetnek és túlhajtási versenyhelyzetekben magasabb pontszámokat érhetnek el. A segédprogram automatikus illesztőprogram- és BIOS-frissítéseket kínál a kártya optimális működésének fenntartásához és egy ügyes megfigyelési vezérlő (widget) nyújt részletes, több paramétert is tartalmazó információkat igény szerint. Az ASUS a techPowerUppal szorosan együttműködve integrálta a GPU-Z technológiát a GPU Tweak segédprogramba, hogy még megbízhatóbb információkat nyújthasson a grafikus kártyáról.

Az első négy natív DisplayPorttal rendelkező HD 7970 kártya hatképernyős AMD Eyefinity használatához
A HD 7970 DirectCU II TOP bemeneti/kimeneti logikája az összes hardveres előnyt kihasználva két DVI elérést és négy DisplayPort csatolót kínál. Ennek eredményeként egyetlen kártyával akár hat képernyő is meghajtható – amivel HD/4K felbontás érhető el külön adapterek nélkül. A csúcskategóriás 28 nanométeres GPU-technológia hatékonysága minden eddiginél jobb vizuális megjelenítést kínál, még extrém nagy képernyőkön is.

Még valami: vadonatúj ASUS HD 7950 DirectCU II TOP 900 megahertzre túlhajtva

A HD 7950 DirectCU II TOP kétventilátoros DirectCU II hűtéssel rendelkezik és fantasztikus teljesítményt kínál a 800 megahertzes HD 7950 referenciakártyához képest. Az ASUS már elkezdte a HD 7950 továbbfejlesztett változatainak kidolgozását is, amelyekben olyan exkluzív ASUS technológiák is szerepet kapnak majd, mint a DIGI+ VRM vagy a Super Alloy Power. A kártyák a tervek szerint még 2012. első negyedévében kaphatók lesznek. A termékek megjelenésével párhuzamosan további bejelentések várhatók.

 

Kulcsszavak: grafikus kártya AMD Asus ASUS

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05