Lezárult a 26 gigaherzes pályázat

forrás Prim Online, 2012. április 12. 08:46

Jogerősen lezárult a 26 gigaherzes (GHz) frekvenciasáv értékesítése, a nyerteseknek a határozat jogerőre emelkedését követő tizenöt napon belül kell befizetniük a frekvenciablokkok díját - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

    Az NMHH a 26 gigaherzes frekvenciasáv alapblokkjainak frekvenciahasználati jogosultságára 2011. november 7-én indított pályázatot. Az értékesítésre a Telenor Magyarország Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a GTS Hungary Távközlési Kft., a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. adott be érvényes pályázatot.
    Az elnyerhető jogosultság időtartama a határozat jogerőre emelkedésétől számított tizenöt év volt. Egy jelentkező legfeljebb 6 alapblokkra tehetett ajánlatot.
    Az elnyert frekvenciablokkok hozzáférési rendszerek (végfelhasználói állomások közvetlen kiszolgálása), rádiórelé-hálózatok, továbbá a mobil hírközlés bázisállomásait kiszolgáló belső üzemviteli hálózat létesítésére és üzemeltetésére használhatók.
    A hatóság az ajánlatok értékelésénél négy fő szempontot vett figyelembe: az ajánlott pályázati díjat, a pályázó üzleti tervét, valamint a pályázó hátterét, valamint azt, hogy az ajánlatok milyen mértékben szolgálják a hatékonyabb spektrumgazdálkodás céljait.
    A GTS Hungary két blokkot nyert, a teljes pályázati díj nettó 150 millió forint, a Telenor 4 blokkot nyert a pályázati díja nettó 332 millió 841 ezer 300 forint. Az MVM és a Vodafone 6-6 blokkot nyert. Az MVM pályázati díja nettó 450 millió forint, a Vodafone-é pedig 498 millió 600 ezer forint. A Magyar Telekom egy blokkot nyert, pályázati díja nettó 80 millió forint.
    A közlemény szerint a nyertesek a határozat jogerőre emelkedését, azaz április 5-ét követő 15 napon belül kötelesek befizetni az általuk elnyert felhasználói blokk pályázati díját.
    A 26 gigaherzes frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a magyar vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05