Technológiai világújdonság az Etyeki Pincefesztiválon

Mobiltelefonról feltölthető fizetőkártyát fejlesztett a Cellum és a Cardnet

forrás Prim Online, 2012. május 18. 14:17

Bort tölteni ugyan nem lehet bele, de vásárlásra és a sorban állás elkerülésére maradéktalanul alkalmas a Fesztiva kártya és az integrált mobilfizetési rendszer, amelyet kér magyar cég, a Cellum és a Cardnet mutat be a holnap kezdődő Etyeki Pincefesztiválon. A belépőként és kóstolójegyként is szolgáló kártyát nem kell pénztáraknál várakozva újra és újra készpénzzel feltölteni: elegendő egy gombnyomással a mobiltelefonunkon keresztül közvetlenül a bankkártyánkról tetszőleges összeget küldeni rá. Az új magyar technológiát a tapasztalatok értékelése után külföldön is értékesíteni kívánják a fejlesztők.

Az elmúlt két év technológiai innovációja volt a magyarországi fesztiválokon, hogy készpénzforgalom helyett feltölthető NFC-kártyákkal fizethettek a vendégek, követhetővé téve ezzel a kereskedők forgalmát, gyorsítva a kiszolgálást és megakadályozva a vendégek esetleges megkárosítását. A rendszer hátulütője, hogy a kártya feltöltése hagyományos módon, bódékba kihelyezett pénztáraknál történt, így a sorok egy része csak átkerült a vendéglátóhelyektől a feltöltő pontokhoz. A 2012. május 19-20 közötti Etyeki Pincefesztiválon most olyan fizetési rendszerrel debütál két magyar cég, amellyel kiiktatható a pénztáros, helyette mindenki saját maga töltheti fel tetszőleges összeggel intelligens kártyáját a mobiltelefonja segítségével.

A Cellum által fejlesztett MasterCard Mobile alkalmazás legújabb kiadása és a Cardnet Fesztiva kártyája olyan rendszert alkot, amely lényegében zsebben hordható banki terminállá alakítja a mobiltelefonunkat, s bármikor feltölthetővé teszi a fesztivál kizárólagos készpénzhelyettesítő eszközét. A Cardnet az összes kereskedőhöz, árusítóhelyhez POS terminálokat telepített, hiszen a vásárlók egyenlegét maga a Fesztiva kártya tartja nyilván. A vendégek a kártyát hagyományos módon, pénztáraknál is feltölthetik, de idén először lehetőségük van arra is, hogy a MasterCard Mobile alkalmazás segítségével mobiltelefonon keresztül is küldjenek rá pénzt a bankkártyájukról. A feltöltést a fesztivál területén ingyenes WiFi rendszer teszi még kényelmesebbé és olcsóbbá.

Inotay Balázs a Cellum stratégiai igazgatója beszélt a fejlesztés technológiai újdonságairól is: „A megoldásban a cég a világon először ötvözi a távoli mobilfizetés (’remote payment’) és az érintőkártyás fizetés (’proximity payment’) lehetőségeit. A megvásárolt készpénz-helyettesítő pontok egy ún. értékfelhőbe kerülnek, ahonnan egy Cellum alkalmazással lehet azokat felírni a kártyára. Ebben a folyamatban a Cellum rendszere biztonságos mobil adathidat épít ki az értékfelhő és a kártya között. A felhőben a kártyához rendelt pontok pillanatok alatt a kártyára kerülnek, és a fesztivál területén található bármely terminálon levásárolhatók.”

Az Etyeki Pincefesztivál egyben az új technológia piaci főpróbája is, amelyet a tapasztalatok értékelése után a magyar cégek külföldön is értékesíteni kívánnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36