Romló feltételek ellenére is bővült az Optisoft és nyeresége

Farkas Miklós, 2012. június 2. 08:50

A kedvezőtlen piaci környezet ellenére a tavalyinál kedvezőbb árbevételről és kielégítő eredményről számolt be az egészségügyi és más humáncélú informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Optisoft Számítástechnikai, Pénztárszolgáltató, Könyvelő és Oktató Nyrt.

A társaság 2012 első negyedévében 111 millió forintos árbevételt ért el, ez 13 százalékkal haladja meg a 2011-es év azonos időszakának árbevételét. A vállalat 9,4 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el, szemben a tavalyi első negyedév 12,6 milliós mérleg szerinti veszteségével.

 

2012-ben a korábbi évekhez hasonlóan markáns változások életbelépése jellemzi a jogszabályi környezetet. Az Optisoft ugyan a SZÉP kártya bevezetésében nem tudott részt venni, mert az új szabályozás szerint ehhez országos fiókhálózattal kellene rendelkeznie. Ugyanakkor az étkezési utalványok piaca a SZÉP kártya, illetve az Erzsébet utalvány bevezetése ellenére sem szűnt meg, de természetesen csak korlátozott mértékben, a korábbi aktvitás ötödével tudott hozzájárulni a cég bevételeihez. „Ezen a területen ez így is rentábilis működést biztosít. A szabályozói környezet esetleges újabb változása esetén bármikor meg tud jelenni a társaság ezekkel az utalványokkal is.” – jelezte Semerédy Péter, az Optisoft igazgatótanácsának elnöke.

A kedvezőtlen piaci környezet ellenére a tavalyinál kedvezőbb árbevételi és eredményadat a szigorú költségcsökkentési és bevétel-optimalizálási projektjeik sikerére vezethető vissza. Az igénybe vett szolgáltatások a korábbi év azonos időszakához képest harmadával csökkentek, ezt is meghaladó mértékben csökkentek a bérjellegű kiadások is. Semerédy szerint a saját erőforrások jobb kihasználása a második negyedévben még erőteljesen érezteti hatását. lesz igazán érzékelhető. Ugyanakkor a kintlevőség-kezelés terén is jobb eredményt ért el a társaság, vevőkkel szembeni követelései enyhén csökkenhettek. A negyedév során a leginkább meghatározó a Tempo Egészségpénztártól származó bevételek örvendetes növekedése volt.

„A tavaly őszi kötvénykibocsátást követően az év végén kerültünk tőzsdére, ehhez kapcsolódóan számos strukturális változtatási feladat jelentkezett, amikkel sikeresen birkóztunk meg.” – mondja Semerédy Péter. „Noha a tőkepiaci környezet nem kedvez a tőzsdei finanszírozásnak, második gyorsjelentésünk biztosan meggyőz majd jó néhány befektetőt arról, hogy nem túlzás alulértékeltségről beszélni egy olyan, növekedésben levő társaságnál, ahol a piaci kapitalizáció nem éri el a cég egy évi árbevételét sem!”

A tavalyi év végén az OPTISOFT új fókuszterületként határozta meg a magán- és állami egészségügyben lehetséges szoftverfejlesztési megbízások proaktív megszerzését. A társaság az egészségügyi informatikai fejlesztési üzletágának első konkrét akciójaként stratégiai partnerségre lépett a Hospitaly Kft.-vel, mely a háziorvosok részére fejlesztett beteginformációs rendszert. Az iPad-en iKórlap néven is futó alkalmazás sikerrel mutatkozott be itthon és Londonban is. Az alkalmazásban rejlő üzleti potenciál kihasználásában, és a hasznosulás üzleti modelljeinek kidolgozásában a Hospitaly Kft. számít az Optisoft stratégiai támogatására.

Kulcsszavak: Optisoft nyereség

Iparági megoldások ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung nyílt IoT ökoszisztémát fejleszt

A Samsung Electronics bejelentette, hogy a SAMSUNG ARTIK IoT platform immár kereskedelmi forgalomban is elérhető. A SAMSUNG ARTIK fejlesztőkészletek megrendelhetők a Samsung értékesítési partnerétől, a Digi-Key Electronics vállalattól.

2016. február 23. 10:53

A Fujitsu IoT-t támogató technológiái

A Fujitsu a digitális szempontból kiegyensúlyozott nagyvállalatok üzleti növekedését ösztönző IoT-technológiákat mutat be a Mobile World Congress 2016 kiállításon. Az „Emberközpontú innováció a gyakorlatban” szlogen jegyében szemlélteti, milyen fontos szerepet játszanak a dolgok internetjét (Internet of Things, IoT) támogató megoldások az üzleti folyamatok átalakításában számos iparágban.

2016. február 16. 12:31

Nem science fiction a műholdvevővel felszerelt traktor

A precíziós gazdálkodás, mint optimalizált munkafolyamat volt az egyik főszereplője az AGROmashEXPO kiállítás ideje alatt megrendezett Mi terem a neten 2016-ban? konzultációján.

2016. január 30. 11:38

Galaxis kalauz kkv-knak

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője bejelentette, hogy 60kVA és 80kVA-es modellekkel bővíti a Galaxy 300 szünetmentes áramforrás termékcsaládot. A berendezések költséghatékony megoldást nyújtanak a kis- és középvállalatok, kereskedelmi egységek, valamint a kisméretű szerverszobával rendelkező műszaki létesítmények számára egyaránt.

2016. január 26. 11:22

ABB technológia biztosítja a világ leghosszabb vasúti alagútjának energiaellátását

A világ leghosszabb vasúti alagútjának számító Gotthárd-alagút hivatalos megnyitására ez év júniusában kerül majd sor. Az infrastruktúra energiaellátását és a szellőzést biztosító számos innovatív és energiahatékony ABB technológia az új alagút kritikus elemeit alkotja.

2016. január 25. 09:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50